ACAB (All Cops Are Bastards)/FTP?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=aq3KEX-G57U

Fuck the Police? All Cops Are Bastards?

Jag skulle säga ja, med reservation.

Slagorden säger inte exakt samma sak, FTP fokuserar på polisen som institution, ACAB på den enskilde polisen. Men är det inte överdrivet, finns det inte ”snälla poliser”? Det finns förstås grader i helvetet, som alla som haft återkommande kontakt med polisen vet, men i grund och botten innebär polisrollen att mot betalning utöva hotfull, våldsam, tvingande makt över andra.

Det är sant att vissa poliser sällan eller aldrig skjuter och slår, men det betyder ju bara att dom blivit duktiga på att använda sig av annan manipulation, och det väpnade våldshotet finns ändå alltid synligt närvarande.

Och visst är det sant att poliser ibland uppträder vänligt, men för marginaliserade och förtryckta är själva polisens närvaro, oavsett vänlighet, ett hot. Även psykopater kan vara vänliga och snälla.

Och visst letar poliser ibland efter bortsprungna katter med flera, men det kan väl andra göra?

Min reservation mot ACAB har framför allt att göra med att en polis ändå är en människa, som har en hel uppsättning roller, relationer och positioner i förhållande till andra som inte är knutna till polisyrket, och vissa av dom är (åtminstone potentiellt) positiva och konstruktiva. Jag är inte bara polis, utan också mamma, typ. Jag tror det är viktigt att låta sig påverkas av och påminnas om detta när en skanderar Fuck the Police, och det är också ett av skälen till att jag inte skulle kunna klottra, skandera eller praktisera ”skjut en snut” eller liknande.

Vad tänker du? ACAB? FTP?

Mer om situationen i Anaheim där snuten skjutit ihjäl två och skadat ett okänt antal dom senaste dagarna (här och här). Mer om Panter-påhoppet här. Se också dokun om pantrarna i Biskopsgården. (Uppdatering; och läs detta som jag tipsades om i efterhand.)

5 reaktion på “ACAB (All Cops Are Bastards)/FTP?

 1. Det var fint sagt. Poliser är ju ändå människor. Det finns inga vi och dom och vi har bara varandra. Den som skanderar något i linje med ”Wir müssen die Polizei ausrotten!” kämpar inte på den goda sidan. Jag tror inte på Anarki, men om det skall bli något sådant utan våld och kaos så måste vi alla hålla fast vid en sund värdegrund. Man måste fortsätta försöka dela ut kramar och kakor till rättsväsendet även om de till en början inte förstår alla människors lika värde och unikhet i harmoni med naturens kosmiska enhet.

 2. Jag tycker inte poliserna i sista filmen gör fel, de utsätts för två personer som hela tiden tjafsar och motsäger sig dem, mannen som skall hålla händerna synliga gör det inte och han följer inte polisens order om att stå stilla.
  Samtidigt skriker kvinnan på dem hela tiden om att de utövar polisbrutalitet och antyder sedan att polisen vill visitera henne av sexuella skäl så att hon kräver en kvinnlig polis, utöver det påstår hon sedan att polisen sagt att ”Det finns inga kvinnliga poliser”, men jag tolkade det som att det inte fanas några kvinnliga poliser i tjänst” men att hon sedan övertolkar detta för att skapa en lögn.

  Skulle polisen vänta på en kvinnlig polis skulle det kanske ta timmar innan de kunde få en kvinnlig polis till distriktet eller in i tjänst och då hade de även klagat på att polisen hållit kvar dem för länge.

  Polisen är väl medveten om att de blir filmade, men de stoppar ändå inte detta för att de vet att filmen visar vilken vardag där de lever i där alla i dessa områden misstror dem och vägrar att samarbeta och även försöker försvåra polisens arbete genom att motargumentera, kräva kvinnliga poliser och anklaga dem för lögner och våld.

  Vist kunde polisen behandlat detta lite bättre genom tydligare order och själv filma vad som föregick denna film, för filmen jag ser ser tonas in med orden ”varför? Hallå jag pratar med dig, varför går du bara? Vaffö gå du bara o prata…”, de som är stoppade är då verbalt aktiva mot polisen vilket sällan är ett tecken på samarbetsvilja.

 3. Jesper. Tack för kommentar. Det finns flera aspekter av det här. Juridiskt är jag tveksam till om polisen agerar korrekt, PL13 ”störande av den allmäna ordningen” är inte avsedd att användas mot personer som tjafsar eller är otrevliga eller som polisen ogillar, men det är en gummiparagraf som polisen ofta använder väldigt godtyckligt, och ibland också kritiseras för. (Det går enkelt att googla på PL 13 och läsa om sådana fall.) I Sverige ska en inte bli inlåst för att en inte är tillräckligt artig mot överheten.

  Utöver det så kommer saken i ett annat ljus när en på nära håll sett och känt på polisens våld, jag har exempelvis själv blivit misshandlad av polisen flera gånger och rejält skadad vid några tillfällen, trots att jag själv aldrig använt våld. Och då är jag ändå en vit man i yngre medelåldern med medelklassbakgrund.

 4. Pingback: Nytt spektakulärt polisvåld « Stigen

 5. Pingback: Karl Wallin, stolt våldsverkare « Stigen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>