Anarki efter civilisationen

Jag tror att dagens civilisation är ohållbar och kortsiktig, och kommer att kollapsa inom en överskådlig framtid.

Dagens system är så integrerat att vi bör prata om en civilisation, snarare än om flera. Och alla civilisationer faller, förr eller senare.

Dessutom bygger den tekno-industriella civilisationen på ett abnormt behov av energi, ett kraftigt överutnyttjande av förnyelsebara ”resurser”, och ett omfattande användande av icke-förnyelsebara resurser (exempelvis metaller).

Samtidigt tror inte jag att vi kan eller bör återuppliva det liv vi levde innan civilisationen. Vi har erfarenheter med oss som vi behöver relatera till, och förhållandena som vi idag behöver utgå från är annorlunda. Det är exempelvis inte möjligt för miljarder människor att försörja sig som samlare-jägare. Dessutom har vi ganska lite kunskap om för-civiliserade samhällen och grupper. Därför tycker jag, även om jag står nära detta perspektiv, att det finns viktiga problem med de anarko-primitivistiska idéerna.

Det finns praktiker, idéer, redskap, prylar och strukturer som jag tror vi skulle kunna ta med oss i framtiden från ruinerna av dagens civilisation, åtminstone under en (längre) övergångsperiod. Exempelvis tror jag att perma-kultur och liknande praktiker för småskalig, hållbar odling kommer att ha en nyckelroll i framtiden. Samtidigt vill åtminstone jag att vi lämnar det mesta från civilisationen bakom oss, och att vi strävar efter anarki, det vill säga en tillvaro utan mänskligt styre.

Vad tänker du? Om civilisationen kollapsar, vad tror du vi kan och bör ta med oss från dess ruiner?

5 reaktion på “Anarki efter civilisationen

 1. Bra att du tar upp det här, det här är ett jätteviktigt ämne som det borde skrivas mer om i detalj. Jag tror vi bör ta med oss så lite som möjligt, flytta till varmare länder och bara låta naturen ha sin gång. Gåvoekonomi ser jag som avgörande i övergången.

  Vad menar du med strukturer?

  När jag beskriver anarki som en tillvaro utan mänskligt styre så har det hänt att personer som inte förstår sig på speciesism kallar det för misantropisk anarki. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det därför att det är en korrekt benämning men det låter inte bra. Vad tänker du?

 2. Hej Jonas!

  Intressant inlägg. Jag har också blivit alltmer kritisk till anarkoprimitivismen efter att jag blev kristen igen. Jag tror inte på jägar-samlar-filosofin, av samma orsaker som du, men också eftersom jag är radikalpacifist och vegan. Jag tror att Gud har något mycket bättre för oss än stenålderslivsstilen. Jag tror att det är till Eden vi skall återvända, inte till stenåldern. Vi skall ännu längre tillbaka än anarkoprimitivisterna vill, alltså. Detta kallar jag för ”djurism”. Det är en sorts kristen anarkoprimitivism, som tror på bibelns berättelse om vårt ursprung och vår framtid, inte på evolutionsteorins berättelse. Vi ska återvända till Adams och Evas liv i Eden, till omedelbar fredlig gemenskap med djuren. Därav benämningen ”djurism”. Djuren blir våra vänner igen, såsom Jesaja profeterade om. Och vi blir jämlika med djuren igen, blir som de fredliga djuren, som lammen och de tama hundarna

  Jag har blivit bättre i magen. Tack för alla förböner. Snart är jag helt frisk.

 3. ”Strukturer” – jag tänkte bla på viss infrastruktur, vägarna kan användas till att gå eller cykla på, byggnader kan användas till skydd, men kanske också andra strukturer tex för mer jämlikt beslutsfattande.

  Jag tycker inte det nödvändigtvis är misantropiskt, mänskligt styre, även mänskligt styre över planeten, har ju visat sig vara väldigt destruktivt även för människan. Jag vill ju tro på en framtid för människan som art, även om jag vet att det finns andra som inte håller med.

 4. Pingback: Befolkningsexplosion, civilisationsens fall och frivilliga graviditets-begränsning « Stigarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>