Är hedersvåld problemet?

Det lär ha varit någon manifestation härom dagen i Örebro mot hedersvåld. Jag kan verkligen förstå impulsen, men är inte problemet snarare det manliga våldet, som i sig är ett uttryck för patriarkatet? Mäns våld mot kvinnor (och andra) ser ju olika ut beroende på kontext och kultur, men är det inte i grunden ändå samma sak?

Risken är minst sagt överhängande  att hedersvåld blir ett problem som knyts till migration och mörkare hudfärg, och på så sätt blir en (ibland oavsiktlig) ursäkt för mer eller mindre förtäckt främlingsfientlighet och rasism. Är det inte bättre att försöka konfrontera den manliga överhögheten varhelst den uppträder, och att eftersträva ett uppluckrande av stereotypa könsuppdelningar i alla olika kulturer och kontexter?

5 reaktion på “Är hedersvåld problemet?

  1. Well, det skulle nog inte hjälpa tror jag, jag har skrivit 99,5% av alla inlägg här dom sista åren så det är min röst i posterna. Däremot känns det viktigt att kvinnor kommenterar och jag försöker lyfta fram kvinnor som bloggar. Men jag har brottats mycket med frågan om mitt bloggande bekräftar eller underminerar dom rådande könsstrukturerna. Och jag är själv osäker på svaret.

  2. Risken är minst sagt överhängande att hedersvåld blir ett problem som knyts till migration och mörkare hudfärg, och på så sätt blir en (ibland oavsiktlig) ursäkt. google

  3. Nej, hedersvåldet är inte helt manligt. Men ganska ofta. Det ligger dock djupare än så i många fall och involverar såväl män som kvinnor och barn. Jag har personligen samtalat med kvinnor som är livrädda för andra kvinnor snarare än männen som finns med i sammanhanget…

  4. Menar du att dom är rädda för att bli fysiskt angripna av andra kvinnor? Det är väl väldigt ovanligt att en kvinna dödar en man, det måste röra sig om kanske några procent?

    Sen är ju grejen med patriarkat att även kvinnor tränas, forceras och tvingas att upprätthålla den rådande ordningen även om det binder och förtrycker dom, det gäller inte bara i hederssammanhang.

    Jag tror att rädslan för hedersvåld också har att göra med vårt alienerade samhälle, att det svenska samhället har så svårt att förstå den här typen av familjeband, för samhället är det naturligt att låta sina föräldrar sitta ensamma och isolerade i sina lägenheter eller ett hem.

    Jag menar alltså inte att det inte finns något som ”hederskultur”, men att huvudproblemet är mäns våld mot kvinnor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>