Arg på datorn

Dom sista två dagarna har min blogg- och mejl-leverantör one.com strulat. Det har varit segt, och tidvis har bloggen legat nere. Enligt supporten beror det på någon slags uppdatering. Må det stämma.

Jag kan bli väldigt irriterad när tekniken inte fungerar. Nyligen samtalade jag med en (anonym…) vän om den teknik-aggressivitet som ibland drabbar oss. Av någon anledning tycks det vara vid dom tillfällen då man är lite extra angelägen som tekniken sviker. Uppkopplingen strular, bildskärmen slocknar, motorn är tyst, sms:en försvinner, radion sprakar, tvättmaskinsprogrammet tar tvärstopp, bussdörrarna går inte igen, lövhalka på järnvägsspåret, tangentbordet glappar, garagedörren fastnar, telefonkön är oändlig. Ja, ni vet.

Men varför blir man så arg? Eller är det bara jag och min hemlige vän? Jag tror det har med maktlösheten att göra. Den extrema specialiseringen i det teknologiska samhället gör oss totalt utlämnade till experterna. Utan experterna skulle vi aldrig klara vardagen och knappast ens överleva mer än några dagar. Vi lever i maskinernas skymning. Teknik-strulet påminner oss (ständigt) om detta. Vi har inte kontrollen över våra egna liv. Vi är i händerna på Makterna. Vi är inte fria.

Detta skapar ångest. En del av oss vänder ångesten inåt i form av dåligt självförtroende, stress, magsår, sömnlöshet. Andra blir utåtagerande och skriker eller bankar frenetiskt på datorn. Som om den vore vår fiende… Andra kombinerar frimodigt reaktionerna.

Jag och min vän diskuterade också vad som är en sund reaktion på teknikstrulet. Borde man arbeta på sin karaktär så att man blir så pass foglig och fridsam att man kan bita ihop när tekniken strular? Eller skulle det vara sundare att släppa ut sin vrede, hämta hammaren och en gång för alla göra slut på Maskinen?

Vad tror du?

Blir du aggressiv eller stressad av teknikstrulet?

4 reaktion på “Arg på datorn

 1. Intressant inlägg. om vi ska göra oss fria på riktigt så kräver det ju bra mycket mer än att hämta hammaren. vi måste lära oss står på egna ben, framförallt bli kvitt beroendet av pengar. här ligger väl primitivismen nära, men kanske finns det mer moderata vägar att gå också? en nedtrappning? börja med att kasta ut tv:n, börja vispa grädden för hand etc.

 2. Markus. Nice, med andra ord varken hammaren eller bita ihop? Jag antar att det är någonstans där jag tror det bästa alternativet finns också. Även om jag emellanåt funderar även på båda dom vägar jag nämnde i posten. Det är lurigt, tycker jag.

  Fler tankar, någon?

 3. Japp… jag blir tokstörd på framförallt strulande datorer… brakar rakt ut i köttet och bekämpar instinktiva känslor av att vilja veva eländet ut genom fönstret…

  Dock, TROTS min uppenbart lite dåliga karaktär, så känner jag mig väldigt fri och glad över att ”bara” ha sådana i-världs problem som strulande bilar, datorer och tåg. Jag hade kunnat gå utan mat (som i tredje världen och som en stor del av jordens befolkning levde innan ”tekniken” kom in), kläder och tak över huvudet.

  Jag tycker således att tekniken, trots allt, är mycket bra och förbättrar livet för världens befolkning om den hanteras med gott omdöme.

  Peace!

 4. Johan. Vi har ju diskuterat detta förut, vet inte om du har lust att ta upp tråden igen. Men om du vill;
  -det finns än idag grupper av samlare-jägare som lever i stort sett helt utan teknik, och samtidigt arbetar mindre än oss och ändå har det dom behöver. Såna grupper har tidigare varit mycket vanligare, innan kolonisatörerna kom med sin överlägsna teknik och gjort slut på det hela. Man kan i så fall knappast säga att teknik är enda sättet att bekämpa svält och fattigdom.
  -allt tyder också på att den ökning i medellivslängd osv som kommit till stånd bland många efter den industriella revolutionen har varit helt beroende av icke förnybara ”resurser” som olja, kol, naturgas och metaller, av slavarbete och vapenmakt, och att det resulterat i ett potentiellt hot mot en mängd arters överlevnad (i värsta fall även vår egen).
  -dessutom finns det ju människor som hungrar och saknar hem även i sverige (tex papperslösa flyktingar) och i andra västländer.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/37-miljoner-amerikaner-hungrade-2009-1.1038716

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>