Befolkningsexplosion, civilisationsens fall och frivilliga graviditets-begränsning

Jordens befolkning måste begränsas, skriver Lars A Boisen och Karl-Erik Norrman på SVD:s brännpunkt idag.

Och visst är den mänskliga befolkningsutvecklingen ett avgörande hinder för en långsiktigt välmående planet, även om jag har svårt att se att det skulle vara grundproblemet. Befolkningsexplosionen är ju i sig orsakad av det tekno-industriella systemet, som i sin tur är helt beroende av den energi som gjorts tillgänglig genom de fossila bränslen som nu håller på att nå sin peak. Grundproblemet är därför snarare människans utsugande styre på planeten jorden i kombination med en alltmer ”avancerad” teknologi (dvs mer makt).

Därför behöver vi, tror jag, förbereda oss på ett liv efter civilisatonen där människan inte längre uppträder som härskare, utan som en integrerad del i en helhet. Och till detta hör att vi måste bli, och kommer att bli, oerhört mycket färre än idag.

Sen tycker jag vi måste vara noggranna med vilka ord vi använder när vi talar om detta. ”Begränsas” och ”familjeplanering” i samma andetag som politiker ger åtminstone mig en del kalla kårar… Eko-fascism kan mycket väl komma att bli ett reellt hot när miljökrisen blir allt mer uppenbar.

Att föredra är en rörelse som normaliserar olika typer av medvetna och frivilliga graviditets-begränsande praktiker. Idag är det människor som inte vill eller kan få barn som blir behandlade som om de har problem eller avviker. Alla förväntas längta efter att bli biologisk förälder. Och utan att underskatta det trauma oönskad barnlöshet kan innebära, så tror jag det vore bra om vi kom därhän att det är alstrandet av (flera) barn som är det ovanliga och det problematiska.

Och detta är inte alls ett ”u-lands-problem” menar jag, eftersom det är vi som tillhör de rika som tar de mesta resurserna i anspråk.

”Var fruktsamma och föröka er, och uppfyll jorden och lägg den under er.” Sa gud till Adam och Eva. (1 Mos 1:28). Precis det motsatta är vad vi skulle behöva höra idag.

3 reaktion på “Befolkningsexplosion, civilisationsens fall och frivilliga graviditets-begränsning

 1. Om alla människor i hela världen slutade tro på pengar så skulle befolkningsmängden kunna förändras naturligt genom att alla de som tidigare var stora och rika eller små och fattiga bara skulle kunna köpa och sälja på ett mer jämlikt sätt.

  ”Var infertila och föröka er inte, och gräv en grop i jorden och lägg er under den.”?

  Skriv gärna något om kampen för våra bröder och systrar vargarna. Ingen är vild och fri förrän alla är vilda och fria!
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article15647522.ab
  http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.5209386-jagareforbundet-kraver-vargjakt-i-vinter

 2. Jag är nog lite mer liberal i min inställning till ”överbefolkningen”, ett anarkosyndikalistiskt samhälle skulle vara mycket resurssnålare än ett auktoritärt. Befolkningsökningen skulle kunna stabiliseras genom ostracism mot människor som håller på egotistiska privilegier och etablerandet av sällskap för inbördes hjälp.

  Ett kollektiviserande av kommunikationer kunde ge smartare transport-system och en hög takt i utbyte av idéer (t.ex. genom verktyg som diaspora*, ett slags folkets facebook) skulle kunna främja uppkomsten av verktyg för att försörja mänskligheten utan en befolkningsminskning. Jag tror att etablerandet av en kultur där en befolkningsminskning är tänkbar skulle vara en större utmaning. Det jag funderar på är dock om det finns tid för den typen av nedskalning eller om ekologin kollapsar innan det. Åh andra sidan, ju mer frihetlig infrastruktur som finns när kollapsen kommer dess bättre rustade skulle vi vara för att klara en kollaps.

 3. Jonathan. Ja, det är förstås inte så att jag vet att jag har rätt i detta, men så länge vi varje år får färre träd, färre fiskar, färre arter, mindre is osv så är det kanske bättre att ta det säkra för det osäkra och försöka på frivillig väg begränsa antalet nya människo-embryon?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>