Dags att plantera

Peak Oil” är bara ett av många tecken på systemets kommande kollaps. Festen är över, som Richard Heinberg tycker om att säga. Industrialismens sätt att leva är ohållbart och destruktivt, förr eller senare måste vi antingen acceptera mänsklighetens och ett oöverblickbart antal djur- och växtarters undergång, eller ett annat sätt att leva. Detta innebär bland annat att vi behöver bli oerhört mycket mer självförsörjande i användandet av mat, bostäder och värme.

Och här är jag inte ens en novis. Vi bor i lägenhet, och vid en kollaps skulle vi säkert dö på en vecka. Allt vi behöver kommer till oss från systemet. Jag kan ingenting om att odla, och ännu mindre om permakultur, som ju visar vägen mot en hållbar framtid. (Så länge vi är miljarder människor på den här jorden så kan ju inte alla överleva på att samla, vilket jag tror är det optimala och ursprungliga.)

Men man kan ju ta små bäbissteg mot något annat. Så igår köpte (bara en sån sak) vi frön och jord (köpa jord!) för att påbörja vårens för-sådd. Förra året fick vi i alla fall på vår betongbalkong några futtiga små potatisar, ett stort antal tomater och några stora squashar. Vi hoppas kunna överträffa detta i år.

Har du något erfarenhet av att odla? Tips? Hur är det med ekologisk/hållbar odling/permakultur och annat?

11 reaktion på “Dags att plantera

 1. Jag har gjort samma sak, vi har en liten odling på gång här hemma med ett par gurk- och ärtväxter som frodats i vintersolen, vet inte om de kommer att bära frukt, men hoppet består. Sen lyckades en kompis odla denna imponerande squash (http://www.flickr.com/photos/30584600@N03/5068887883/) på sin kolonilott.

  Det finns ju också möjligheter att göra en del guerilla gardening aktiviteter. I städer brukar det finnas jordplättar som inte används till just någonting och där det inte ens finns en grön gräsmatta. En sån vore kul att odla upp med ätbarheter.

 2. Är själv grymt amatörmässig och misslyckas ständigt med odlandet, vi har en liten plätt på ca 25m2 där det blir mest potatis. Allt annat käkar sniglarna upp, men snart är våren här och nya strategier mot de slemmiga kräken ska planeras.

 3. Nice. Vi försökte lite med busodling förra året, men myllan och maskinerna stoppade oss. Inget kom upp. V

 4. Jag brukar odla cannabis. Funkar faktiskt. Riktigt najs att ha lite eget brajj.

 5. Men nej, squash ska ju vara små. De förväxer sig jättesnabbt.

  Jag tycker ni ska flytta utanför Örebro! Vad väntar ni på? Inspireras på Alternativ.nu

 6. En skojig grej man kan göra om man inte hittar någon jord är en fönsterfarm (www.windowfarms.org). Jag håller på att knåpa ihop en sådan här hemma och hoppas att snart kunna odla en del sallad och kryddväxter.

  Jag tänker dock gå ut och leta efter ställen att busodla på, men omgivningarna där jag bor är inte så bra.

 7. Viktor. Jag känner igen ditt namn från tidigare debatter. Vet inte om du försöker kommunicera ironi, eller misskreditera min blogg. Jag måste fråga eftersom det hänt otrevliga saker här nyligen med kapade namn och annat.

 8. Det är the million dollar question. Svaret är bland annat att vi upplever att vi behöver en hyfsat stor (och även på andra sätt hyfsat radikal) kommunitet (kanske minst 10 vuxna) där åtminstone några har dom nödvändiga skills:en på förhand. Och just nu ser vi ingen utsikt att hitta detta. (Ännu mindre efter dom senaste veckorna…) Plus att vi av olika skäl inte tror att vi kan ta banklån. Dessutom vill min dotter för allt i världen inte flytta från Brickebacken, så det ska vara ett rejält juste alternativ för att vi ska riva upp vårt liv här.

  Angående squashen: man ska alltså plocka dom innan dom blir så där stora?

 9. Mattias. Men är det någon som administrerar dom och i så fall vem? Eller är det busodlingar? Det verkar inte vara ÖBO eller kommunen i varje fall…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>