Därför får vi stryk av polisen

Under förra veckans deportationsblockad i Flen nådde polisbrutaliteten nya nivåer. Våldet var inget olycksfall i arbetet eller ett verk av ”enstaka rötägg”, utan planerat och systematiskt. Ett stort antal poliser var inkallade och trakasserierna av demonstranter började redan på stan med exempelvis ett godtyckligt kvarhållande, visitation och identitetskontroll av två personer under deras eftermiddagsfika, genomfört av 10-20 poliser. Vid förvaret stod poliser uppradade med hjälmar i händerna och signalerade aggressivitet, och ambulanser samt grävskopa (!) var beställda på förhand och stod och väntade i närheten. När bussen med migranter skulle lämna gick polisen före och rensade vägen från stående och sittande aktivister, utanför avspärrningarna. Utan förvarning blev ett flertal personer hundbitna, slagna, pepparsprayade och skadade, på olika platser. Detta trots att ingen, vad jag kunnat iaktta dom senaste åren, använt våld mot polisen under blockaderna (än!). Polisen gjorde inga synliga ansatser till att hjälpa dom skadade, utan kom istället fram igen efter att bussen åkt, med sina skällande hundar. Den version som senare polisen presenterade i Eskilstuna-kuriren innehöll flera direkta lögner.

(från en annan deportations-blockad i Göteborg)

Det fanns andra alternativ för polisen som skulle ha inbegripit mindre våld, så frågan är hur detta ska tolkas och bemötas. Emellanåt är det lockande att framställa oss som passiva offer för onda poliser. Av flera skäl tror jag detta vore olyckligt. Dels bör vi påminna varandra om att det grövre, och ofta osynliggjorda, våldet är det som riktas mot flyktingarna. Dels tror jag inte poliserna i Flen var sämre människor än andra poliser. En troligare förklaring till våldsupptrappningen är att vårt uthålliga och massiva krånglande med deportationerna gjort att irritationen hos ledande personer vuxit. Vi har helt enkelt blivit ett orosmoment att räkna med, ett hot mot smidiga tvångsavvisningar. Ett antal rättegångar, gripanden, bortföranden och sporadiska batongslag, pepparsprayande och en del skador dom senaste åren har inte räckt för att avskräcka oss. Snarare har fler personer blivit indragna i arbetet. Visst, vi blir ibland rädda och traumatiserade, en del hoppar av och tröttnar, och det är aldrig kul att få stryk. Men ändå är kampen levande och går framåt. Och därav det grövre våldet från myndigheternas sida. Dom vill skicka en signal och skrämma oss.

Men just därför är attackerna också en pepping för oss, och inte bara ett trauma. Vi gör skillnad! Så länge vi jobbar på kommer deportationerna aldrig att bli en normaliserad del av vårt samhälle, och människor påminns om att en annan väg är möjlig. Därför kan vi bära våra sår, skador och rädslor med stolthet. När en faller tar en annan vid. Aldrig ger vi upp!

Så låt oss inte tappa modet utan istället dra in fler människor i arbetet för att försvåra deportationerna, stötta migranter och kämpa för en värld utan gränser, den värld som vi alla så desperat behöver. Låt oss stå upp och bekämpa migrantförtrycket, oavsett om det kommer från nazister och anti-islamister, från staten, eller från våra egna hjärtan. Låt oss inte utsätta oss för onödiga risker, men inte heller dra oss tillbaka, och absolut inte begränsas av statens ramar. Snarare behöver vi vara ännu mer kreativa och vidga arbetet till att inkludera nya taktiker och strategier.

Inga gränser, inga murar

Inga bojor, inga burar !

PS 1. Du kommer väl till No Border-Camp i juni?

PS 2. Rapporter från Flen och Märsta finns bland annat på Flyktingbloggen. Eskilstunakuriren hade två artiklar, en som presenterade polisens version, och en med tre intervjuer med oss.

8 reaktion på “Därför får vi stryk av polisen

  1. Du formulerar dig så bra. Det är så lätt att ta till hot och hat när någon gör en illa. Men om man kommer från en plats av kärlek så har man alltid vind i ryggen! Tack Jonas!

  2. Varför hata polisen som gör det jobbet som det demokratiska samhället har gett dom?

  3. På ett sätt känns det mer relevant att vända på frågan, varför hatar snuten oss så mycket. Jag ”hatar” inte polisen mer än att jag den aktuella kvällen vid ett antal tillfällen försökte föra ett sakligt samtal och vädja till deras samveten. Men visst, jag ogillar polisen som institution. Varför? Bland annat därför att dom med våld skickar migranter tillbaka till hot, förföljelse och ibland död. Därför att dom systematiskt misshandlar aktivister som försöker stå i vägen. (Bland annat).

  4. Pingback: Snuten kör med demonstrant på huven « Stigen

  5. Pingback: Detta är polisen « Stigen

  6. Pingback: Karl Wallin, stolt våldsverkare « Stigen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>