Några små hyllningar

I det kristna Albykollektivet hade jag förmånen att hänga på valborgsmässoafton. Vi blev bjudna på en fantastisk middag, och deltog sedan i valborgsfirandet som kollektivet bjudit in till. En rejäl brasa, grundlagd av kollektivet men också byggd av albyborna. Flera hundra personer deltog, stämningen var hög, mer eller mindre spontana uppträdanden av en Cirkus cirkör-grupp och utan trötta tal av kommunpolitiker, västklädda vakter eller polisnärvaro. Jonas Bergström höll däremot ett peppigt och motståndsinriktat vårtal. Efter släckning vidtog ett spännande och respektfullt samtal om kristen tro och socialism som Kristen Underjord bjudit in till. Vid midnatt återvände jag tillsammans med en del andra till ett annat inspirerande kollektiv i Vårberg och tillbringade natten där, innan en intensiv 1 maj vidtog.

Uppenbarligen kan människor som inte alltid tycker lika och inte bara består av ungdomar leva tillsammans utan att ha tillgång till 50 kvadratmeter per person, och praktisera gästfrihet och motstånd. Det är hoppingivande och utmanande, och det vore tråkigt om vi avskrev såna här initiativ som insatser av hjältar. Låt oss istället inspireras.

Ytterligare några hyllningar går ut till diverse anarkister, syndikalister och reclaimare som arr:ade tåg och fester under dagen, och till modiga Amelie som peppade och mobiliserade inför och under en annan viktig insats under dagen.

En reaktion på “Några små hyllningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>