Ett slag för syndikalisterna

Egentligen är det först efter att jag fick sparken då jag kritiserade ruttna arbetstider hos Lindbergs Buss som jag på allvar förstått vikten av arbetarkamp och solidaritet. Den skruvade behandlingen av dom anställda fick mig också att inse på djupet att det finns människor som hänsynslöst och medvetet är beredda att utnyttja andra, och tystnaden och rädslan bland kollegorna och fackets passivitet var väldigt talande. Många människor tvingas sälja sin kropp/arbetskraft till stat och kapital som använder detta arbete för sina egna syften, samtidigt som arbetssäljarna är utbytbara. Ju mer dom kan tjäna på det, desto bättre, oavsett om det bryter sönder och förtrycker människor. Det enda som på allvar kan hålla emot är när arbetarna kämpar tillsammans för att stå emot. Därför rekommenderar jag folk som lönearbetar att gå med i Syndikalisternas lokala samorganisation, eller åtminstone stödja syndikalisterna som bedrivit frihetlig och offensiv arbetarkamp i 100 år. Detta är extra lämpligt just nu då en syndikalist blivit misshandlad och hotad för sitt fackliga arbete. (Uppdatering; idag rapporteras om en hotellchef som ska ha slagit ned en fackrepresentant.)

(Lyssna gärna på Konflikts reportage Slavar i salladsfabriken, som återsänds igår kl 14:30. Och du. Om möjligt, åk inte med Lindbergs Buss.)

Kommentarer?

5 reaktion på “Ett slag för syndikalisterna

  1. Jo, men visst är det så? Det är först när man står genomsur på någon gudsförgätten vägsträcka med en trasig bil man inser att den där vägassistans försäkringen kanske inte varit så dum…

  2. mm, det stämmer att folk utnyttjar andra det är verkligen inte bra!

    /Alma

  3. Patrick. Oklar koppling till ämnet minst sagt. (Eller så är jag dum, det har hänt förr…)

  4. Ursäkta, jag borde vara lite mer påläst än vad jag är innan jag svara. Jag har inte koll på vad syndikalisterna står för men det jag läser verkar vara tydlig och klassisk arbetaråsikter. Har det något med klassisk socialdemokrati att göra? Var du med i facket vid tiden för ditt avsked? Fick du ingen hjälp fast du bad om det?

  5. Daniel. Jag var inte med i facket då (jag är det nu, paradoxalt nog). Syndikalisterna kommer ur den anarkistiska delen av vänster-rörelsen. Skillnaden gentemot parti-vänster eller etablerade fackförbund är att betoningen ligger mer på arbetarkamp, och att en skepsis till staten, chefer, hierarkier är inbyggd i strukturen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>