Fascism och antifascism i Grekland och Sverige

Fascism är inte bara ett skällsord, utan också en nationalistisk, auktoritär och våldsglorifierande politisk ideologi där individen per definition är underordnad staten. Om en tänker sig ett politiskt spektrum där förhållandet till staten är det avgörande kriteriet, så har vi kanske anarkism i ena änden, liberal demokrati i mitten och fascism i andra änden. Detta är ett av skälen till att antifascistisk kamp varit viktigt för anarkister.

I Grekland blir fascistproblemet nu alltmer akut. Poliskåren i Aten verkar i princip kontrolleras av det fascistiska partiet Gyllene Gryning, som av rösträkningsstatistik att döma tycks vara det populäraste partiet bland snutar. Politiskt motiverade attackera mot migranter är vanligt förekommande, och nyligen rapporterades det om polistortyr av antifascister.

Men nazism och fascism finns även i Sverige och påverkar det nationella politiken. Revolutionära fronten skriver om hur regeringens utredning om apatiska flyktingbarn i hög utsträckning lutade sig mot en läkare som senare visade sig vara nazist.

Och sen har vi förstås den vardagliga kvasi-fascismen hos polisen.

Vill vi skapa utrymme för frihetliga hållningar och praktiker så är det en förutsättning att förebygga och göra motstånd mot fascismen. Men antifascismen får samtidigt inte bli ett värde i sig för vilket allt annat ska offras. Här finns en läxa från spanska inbördeskriget för den som är intresserad. När antifascismen blir våldsglorifierande eller hierarkisk då blir den också ointressant.

Mer: två korta filmer om situationen i Grekland. Greece´s Uncertain Future och Fighting the Fascist Phenomena. Läs också vad Copy is Right skriver om läget i Grekland. Uppdatering: stor uppståndelse idag efter att partitoppar i SD ”avslöjats” i rasistiskt och sexistiskt påhopp. Erik Almqvist (med flera?) avgår. Men om SD faller så betyder det tyvärr inte slutet för rasismen i svensk politik (läs mer: Anders Östlund (SD), rasismen och deportationskarusellen). Se också Henrik Arnstads artikel i DN – SD är ett fascistiskt parti.

Idag är sista dagen på Riv Murarna i Göteborg! Läs mer i den här artikeln.

2 reaktion på “Fascism och antifascism i Grekland och Sverige

  1. Så du följer regeringens handlingsplan mot våldsbejakande extremism?

    Ditt vurm för icke-våld är pinsamt. Motstånd kan inte bara bestå av att skramla med nycklar för att överrösta nazisterna eller att skriva massor om vad som är dåligt med systemet. Våld och åter mer våld är det enda som kan krossa allt det existerande. Du försöker koppla ihop att vara våldsglorifierande med att vara hierarkisk, auktoritär, fascistisk, och tidigare proletariatets diktatur. De som inte är beredda att slåss för sin obegränsade frihet har bara kvar möjligheten att kanske till slut få några små symboliska friheter utdelade av de som styr.

  2. Och vad fan är det här nu? Din kommentar inväntar granskning. Och du talar om anarkism, solidaritet, och att inte vara auktoritär eller hierarkisk!

    Åsiktspolis! Kontrollfreak! Fredsivrare! Systemkramare! Kontrarevolutionär! Medelklasshycklare! Tysta mig och du deklarerar dig själv som en fiende till proletariatet och revolutionen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>