Fjorton förbannade frågor

1. Är det rättvisa när vissa bor i palats och andra på offentliga toaletter?

2. Är det rättssäkert att få sin deportationsdom på ett språk en inte kan läsa?

3. Är det djurskydd att mala ned alla tuppkycklingar i stora kvarnar?

4. Är det frihet att kameraövervakas på alla offentliga platser?

5. Är det fred när människor stoltserar över sina jaktbravader och tusentals djurarter utrotas?

6. Är det yttrandefrihet när dom rika kan genomsyra staden med sin propaganda samtidigt som två personer inte får demonstrera utan att be om lov hos polisen?

7. Är det grönt med en teknik som är beroende av giftig och destruktiv gruvverksamhet?

8. Är det jämlikt när fyra välbeställda vita personer i snurrstolar på ett upphöjt podium ska bestämma över en utsatt mörkhyad persons livsöde?

9. Är det tolerant att attackera lokal- och urbefolkningar i jakten på resurser till dom rika?

10. Är det allas lika värde när en idrottsperson kostar 100-tals miljoner samtidigt som fångar under hot tvingas att arbeta för någon tia i timmen?

11. Är det jämställt att tjäna grova pengar genom att tapetsera det offentliga rummet med lättklädda kvinnokroppar?

12. Är det utveckling, och är vi på väg i rätt riktning, när vi går mot en värld av monokulturer och när människans överlevnad hotas av klimatförändringar och massförstörelsevapen?

13. Är det demokrati när våld hotar att drabba alla som är olydiga?

14. Är det upplyst att ha ett system som genomsyras av lögner och tomma ord?

Just asking…

8 reaktion på “Fjorton förbannade frågor

 1. Vi blir så arg när våra värderingarna inte förverkligas redan nu! Men 21 december är bara tre månader bort och därefter kommer allt bli bra. När ett anfall av moralpanik drabbar vårt kollektiv brukar vi sjunga kum ba yah my Lord och sedan t.ex. befria någon dödsmaskin med helig eld så att lycksaligheten återfinner sig.

 2. Silver price. Vem är din kommentar riktad till? Till mig? Eller är det bara en allmän reklam-slogan som du skriver överallt där du tycker det passar? Du känner inte att det blir banalt att respondera på mina 14 frågor med ”gå med i Diakonia”?

 3. Jag är kvasi-vegan, och ganska övertygad sådan. (Begreppet är mitt eget.) I vissa lägen är min känsla att det är bättre åtminstone för mig att äta animaliska produkter än av avstå. Några sådan situationer är tex dumpstrad mat – jag dricker hellre dumpstrad mjölk än köper sojamjölk, och jag äter animaliska produkter (inte kött) om jag blir bjuden. Ett dilemma med en strikt vegansk diet som jag ser det är att det lurar en själv och omgivningen att denna diet är fri från djurförtryck, vilket givetvis inte är fallet. Att odla sojabönor mm förutsätter att en först med våld skövlar, förstör och fördriver dom djur som lever där, transporterna till butiken innebär mängder av döda djur osv.

  Hur tänker du? Varför är det viktigt att bli vegan? Tror du att det är en förtryck-fri diet?

 4. Hej,igen:) Först och främst är det så med mejeriprodukter,lixom kött, att det MÅSTE TILL VÅLD/övergrepp, för att ‘producera’ dessa.*1
  Det finns diverse bortförklaringar folk brukar ta upp som replik, men det måste hursomhelst HA SKETT överggrepp/dödande för att möjliggöra att de produkterna kommer till dig. Även om inte DU peronligen var våldtäktsmannen/mördaren själv.

  Dessutom är animalier vidriga ur hälsosynpunkt men det ska jag inte lägga mer tid på här.

  En kan inte totalt nolla sitt avtryck på jorden, men det går att göra NÅGOT BÄTTRE: En kan göra ”minus” avtryck;få x antal andra att bli ÖVERTYGADE veganer, rädda djur konkret samt förhindra det som föder upp och dödar/fångar. På så vis lever du inte bara ”förtrycksfritt” eller begränsar ditt tänkande till att handla om din egen diet utan du gör att du vänder ditt avtryck till att gå till minus,vilket ska ses som något extremt positivt.

  Vill vill leva i en värld där ingen förtrycks- där inte någon tvingas föda barn utan att själva valt det(kor mm insemineras.), Ja då gör vi väll bäst i att inte frossa i våldtäktsprodukter och ‘rinnande kött’, som mjölk så klokt kallades av Ingrid Newkirk. Vi bör väll snarare ställa om oss direkt till den värld vi vill leva i.

  I Örebro är det inte svårt att leva i överflöd som vegansk frigan, jag har länge gjort det själv*2. Kort sagt finns det inga ursäkter att äta djur, varken i ägg-form,mjölkform, eller i någon annan form.

  Att folk äter djur ”om de blir bjudna” har jag tyvär hört förut.. Jag, det är bara sorgligt. Det ökar efterfrågan precis som om den som hade köpt det hade ätit av det. Det är som att säga”Jag bär bara päls om jag blir bjuden på pälsen” Det är också att missa ett bra tillfälle att veganisera dem som bjuder dig, vilket ibland är extremt enkelt. Det kan bli som att välja minsta motståndets lag. Jag vet inte din tanke bakom att säga ja vill våldtäkt och kidnappning(mjölk&ägg), när du blir bjuden att delta i dessa övergrepp, men jag skulle gärna vilja veta om det kanske är jag som tänker fel;)

  En vän i Umeå sa föresten att” Om en börjar diva animalier, är steget inte så långt till att en tillåter sig bli bjuden, och då är steget inte så långt till att tillåta sig köpa sådant med i alla fall lite animalier i, och då är en där- i affären som krossad vegan. Hur mycket aktivism har en kvar när en börjar resonera på det sättet. Att försöka -för sig själv?- försvara/förminska extrema förtryck. Hur trovärding blir du(inte du personlöigen:p), hur bra kommer du att bli på att veganiza andra.

  Alltså: det är aldrig försvarbart att på något sätt konsumera andra varelser, såvida du inte dör annars.

  Ps: Dumsperdivar du?!?

  *1,*2Fråga om du undrar nåt särskillt kring det.

  Kram. 4 self,human,earth & Animal Liberation<3

 5. PS:et först, ja, jag dumpstrar. Dock lite mindre nu för tiden eftersom jag i viss utsträckning har tillgång till mat som ska slängas på annat sätt.

  Jag är med på allt du säger i stort sett, och jag tycker det är bra om fler rör sig i en vegansk riktning. (Djur äter jag inte även om jag blir bjuden.) Men jag vill lägga till några saker som gör stor skillnad för mig:

  1. Jag tycker veganism riskerar att lägga för stort ansvar på individerna, fokus bör framför allt enligt min mening ligga på djurindustrin. Det är heller inte självklart att veganism leder till mindre djurförtryck. Det finns många frågor kring bojkott som strategi som diskuterats i olika sammanhang och inte är så enkla – är inte bojkott i grunden en kapitalistisk strategi? Är det inte så att efterfrågan skapas av producenterna snarare än av konsumenterna?

  2. Men hur är det med djurförtrycket i andra produkter? Du undvek att svara på den frågan, som är en nyckelfråga för mig. Om du använder el så kommer din el bland annat från vattenkraft med väldiga dammar i norrländska älvar som hindrar laxarnas väg och hotar att utrota hela arter. Om du köper Alpro soja från Österrike så har dom huggit ned skog där djur bodde och transporterat sojan hit på motorvägar där miljoner och åter miljoner djur dör. När jag därför som igår när jag skulle göra pannkakor väljer mellan dumpstrade ägg och mjölk eller köpt Soja-mjölk så valde jag det förstnämnda eftersom det är billigare och eftersom jag tror det bidrar mindre till förtrycket. Men det finns inga entydiga svar på det.

  Jag ser det som något väldigt positivt när folk vaknar upp över djurförtycket och blir vegetarianer eller veganer, men jag vill att vi ska gå längre och upptäcka hur hela systemet är förtryckande (civilisations-kritik). Det går inte att komma undan, men det går att röra sig i en bättre riktning. Detta är också skälet till att jag inte vill fokusera enbart på djurbefrielse, jag tror våra problem går ännu djupare än till en fråga om ”enbart” speciecism.

 6. Det du undrar över gällande sojamjölk osv: att djur dör när det produceras sojabönor till sojamjölk är sant, men de flesta av sojabönorna som odlas går rakt in i djurindustrin till korna vars mjölk DU DRICKER. Det rättfärdigar alltså inte att dricka den mjölk som egentligen är avsedd för kalvarna som istället tas ifrån sina mammor direkt efter födseln. Och även om du inte betalat för den själv så har någon redan gjort det.
  Det är ett exempel, samma gäller de andra sakerna du tagit upp.
  Svaret på frågan hur man ska leva för att minimera djurförtryck/allt lidande:
  BLI VEGAN
  sprid veganismen
  DIREKT AKTION <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>