Etnisk rensning: Sverige vs. romer och resande

Just nu läser jag Bo Hazells bok Resandefolket som nyligen kom i ny upplaga. Nedan följer några exempel, huvudsakligen från boken, på hur resande och romer behandlats. Bara som en liten påminnelse dagen till ära om att firande av svenskhet , nationaldag och blågult också är firandet av etnisk rensning och förtryck.

(Istället för att dyrka nationen, gå med i demon för en värld utan gränser den 17:e juni i Stockholm som inleder No Border-lägret. Eller om du är i Stockholm redan idag, gå på det antionationalistiska firandet.)

1637. ”Placat om tartarnes fördrivande ur landet”. Lagen föreskriver att då myndigheterna stöter på sådana familjer ska männen hängas utan rättegång och familjerna fördrivas ur landet.

1643. Danmarks kung Christian beslutar om årlig jakt på fanter.

1710. ordnas med regelrätta jaktlag. Resande eftersöks, fängslas eller skjuts. Praktiken fortsätter under hundratals år.

1741. utfärdas en förordning om omedelbar utvisning av alla ”judar, savoyarer […] tartarer och Zigeuner”.

1885. införs en lag mot lösdriveri. Lösdrivare skulle gripas och kunde dömas till tvångsarbetesanstalt.

1907. över 1.000 personer driver i Norge en omfattande jakt på en grupp resande i flera månader på grundval av ett falskt rykte.

1914. Inreseförbud i Sverige införs för romer. Lagen gäller fram till 1954. (Utrotning på export, med andra ord.)

1919. ”tattarproblemet” hanteras genom bland annat tillträdesförbud i vissa byar.

1921. Statens institut för rasbiologi instiftas på riksdagens anmodan.

1921. Arbeiderpartiets representant i Kommunstyrelsen i Sör-Odal, Norge, föreslår skottpengar på resande. 8 personer röstar för, 23 nej. En kommitté tillsätts med uppgift att reda i ”vad som vidare kan göras för att bekämpa tattarpacket”.

1935. Dagens Nyheter har rubriken ”Tattarplågan kostar 10 miljoner kronor om året”. Svenska Dagbladet föreslår ”en human utrotning av tattarsläktet”, och menar några år senare att ”någonting måste göras för att på ett eller annat sätt befria landet från dessa asociala element”.

1944. polismyndigheten genomför en landsomfattande inventering av ”tattare” på uppdrag av riksdagen.

1948. Våldsamma upplopp i Jönköping. Stadens resandebefolkning jagas, misshandlas och attackeras ända in i sina hem av hätska folkmassor, påhejade av lokalpress och under överinsyn av en passiv polismakt.

1945-1974. tusentals personer lobotomeras i Norge. Under ungefär samma tidsperiod så steriliseras 63.000 människor i Sverige (fler än i något annat västland). 28.000 med tvång, och cirka 500 av dessa är ”tattare” som tvångssteriliseras på rasbiologiska grunder, något som tidigare föreslagits av bland annat Alva Myrdal. Många resande-barn tas ifrån föräldrarna av myndigheterna.

1961. Uppslagsboken Focus beskriver ”tattare” som ”en liten svartmuskig typ som i sin livsföring liknar zigenaren”.

1963. Knut Myhre, föreståndare för arbetskolonin Svanviken för ”tattare” som Norska kyrkan drev med stöd av myndigheterna, och som tog omkring 1.500 barn från deras föräldrar, beskriver målet med verksamheten: ”Det vi gör är att medvetet utrota ett folks egenart, deras språk, deras levnadssätt.”

1993. Birgitta Svensson publicerar sin avhandling om resande. Centralt för avhandlingen är det frågeformulär som används och innehåller frågor av typen ”Ansågs männen vars virila skojare, med en farlig, mörk glimt i ögat? Ansågs de vara krypande och fega mot överheten men överlägsna och utmanande mot vanligt folk? Brukade de enbart slåss inbördes, eller kunde utomstående bli inblandade?

2000. SVT och TV4 sänder utan vidare kommentar dom explicit rasistiska ”tattarfilmerna” från 30- och 40-talen.

2010. Polisen deporterar europeiska romer i strid mot EU:s lagar men med stöd av regeringen.

Carl-Johan de Geer, 1967. (Bilden beslagtogs av polisen.)

8 reaktion på “Etnisk rensning: Sverige vs. romer och resande

  1. Det kan enkelt konstateras att det var bättre förr. Numera är det alldeles för slapphänt mot detta folk. Att ha misslyckats med att integrera sig i det Svenska samhället när de haft femhundra år på sig är värt en eloge. Eller vill de inte? Det är ett resande folk som bara kostar samhället pengar. Inte ens 10 procent av dessa förvärvsarbetar. Utomeuropeer från krigshärjade länder integrerar sig bättre…

    Men du verkar vara nöjd med vart våra skattepengar går. Jag är det inte.

  2. Martin. Tack för att du påminner oss om och så tydligt illustrerar att gaskamrarna aldrig är så långt borta som vi andra vill hoppas och tro.

  3. Pingback: Anders Östlund (SD), rasismen och deportationskarusellen « Stigen

  4. Pingback: Nya anti-romska lagförslag « Stigen

  5. Pingback: En o två o tre små rasister (hör hur det knakar) | Stigarna

  6. MEN NÄR SKA ALLA RESANDE GÅ SAMMAN O FÅ TILL EN UPPRÄTTELSE MED KOMMISSIONER O ALLT NÄR SKA SKAMMENS HUS RIVAS DET HÄNDER JU INGET

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>