Förbannade fängelser

Fängelser skapar fler problem än dom löser.

Poängen med fängelser är inte vård, utan att skapa en illusion av kontroll. Där borta är dom kriminella. Här är dom normala.

Detta är, apropå verkligheten, en falsk bild av densamma.

Tänker jag.

Vad tänker du?

Ps. Om du har möjlighet att gå med i eller starta en besöksgrupp vid någon av anstalterna, eller på andra sätt höra berättelser inifrån fängelserna, så rekommenderas detta. Här en liten berättelse från Tony Olssons blogg från en av julfesterna med den ekumeniska besöksgruppen som besöker Kumlaanstalten.

10 reaktion på “Förbannade fängelser

 1. Jonas! Bra upprop om att sätta igång och besöka anstalter!!! Du har säkert skrivit om det tidigare, men hur anser du att samhället ska ta itu med grova brottslingar om nu fängelser är fel väg?

 2. Anton. Tack för frågan. Ja, jag tycker statistisk och erfarenhet visar att fängelser bara gör saken värre. När man kritiserar fängelser så är det många som frågar vad alternativet är, men då utgår man ju från att fängelser ändå är något positivt som hjälper, vilket jag inte kan se. Den grova kriminaliteten göds mer än begränsas av fängelser, så att avskaffa detta system skulle (troligen/kanske) hjälpa något.

  Men ändå. Några tankar;

  -den grövsta kriminaliteten applåderas i samhället idag. Tobias Billström får makt och rikedom för sin insats i ondskans tjänst, företagsledare i företag som BP tjänar mångmiljard-belopp på att förtrycka djur och människor och utarma naturen, George Bush har 100.000 civila dödsoffer på sitt samvete och stor ära och berömmelse osv.

  Men ändå (fortfarande inga svar på din fråga). Jag tror att direkt aktion och alternativa gemenskaper skulle kunna avhjälpa (och avhjälper redan nu!) en hel del av dom problem som döljer sig under rubriken kriminalitet. Fler insatser till kriminalitetens orsaker tror jag också är helt avgörande. Ekonomiska klyftor, droger, vapen och en skev könsmaktsordning tror jag är (exempel på) centrala aspekter i den förkrossande majoriteten av brott. Rejäla insatser här är centralt, tror jag.

  Vi lägger jag vet inte hur många miljarder på ett fängelsesystem som ändå bara förvärrar tillståndet, och alltid har gjort det (se Foucaults kritik tex), vore det inte bättre att pröva alternativ, exempelvis massiva icke-vålds-insatser. Vill man inte vara så drastisk så skulle man åtminstone kunna utforska fotbojans möjligheter mer, då har man åtminstone möjligheten att bevara något av sitt ”normala” nätverk intakt. Isoleringen tror jag är väldigt destruktivt.

  Typ så. Men säg gärna emot.

 3. Sorry, blev för många utvecklingssamtal idag…

  Foucault, som jag sagt tidigare, har ett högt litterärt värde men är inte alltid så verklighetsbaserad, dvs mer att han genererar verklighet med sitt skrivande, typ. Slutsatasen att vi inte ska ha fängelser utifrån hans kritik tycker jag med andra ord blir knas.

 4. Bör sånt här verkligen reduceras till en enskilld sakfråga, där man ger konstruktiv kritik så att det reformeras bort ur allas åsyn? Det om något skulle vara att skapa en illusion av kontroll. Samma tänk som i modern medicin där man attackerar symptom istället för orsaker. Fotbojans ”möjligheter” har utforskats tillräckligt. Fängslad gemenskap i en gyllene bur tror jag är väldigt destruktivt. Är det inte bättre att fängelserna tornar upp sig som monument över att någonting kanske är stört djupt i grunden?

 5. Det är ju också en fråga om pragmatism kontra idealism. Pragmatiskt sett i den nuvarande ordningen har jag svårt att se några självklara alternativ (alltså alternativ från samhället som straffar/markerar fel för individen, om det är tanken att samhället ska göra). Idealistiskt sett kan det handla om hur samhället (hur ska samhället se ut?) ska bemöta de som avviker i form av kriminialitet

 6. Well, jag är inte riktigt med på den uppdelningen. Jag tror att vi redan nu så mycket som möjligt behöver leva i den värld vi vill se. Vilket innebär att vi som tror på en annan ordning behöver hantera detta med brott och straff på ett annat sätt.

 7. Min polare åker med regelbundna intervaller in och ut ur fängelset för mindre förseelser. Han väljer aldrig fotboja, av den anledningen att det innebär en mycket större isolering. I fängelser har man i alla fall någon form av gemenskap, även om det inte är med de mysigaste människorna.
  Hursomhelst, sanningen är den att han trivs bättre på insidan än på utsidan. Det finns en trygghet i att vara institutionaliserad.
  Jag ser inga bra alternativ till fängelse. Men vi som kristna kan besöka de fångna och visa på ett alternativ: omvändelse och hoppet i Jesus.

 8. Pingback: Dödlig inlåsning « Stigen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>