Fördelar med att leva enkelt

Normen i vårt samhällssystem är som bekant att sträva efter att maximera sin inkomst, konsumera flitigt och samla på prylar, pengar, resor och liknande. Så blir en en god medborgare som bidrar till tillväxten och når popularitet och framgång. En slags materiell maximering. I linje med detta så bör också en så stor del av ens liv som möjligt filtreras genom kapitalistiska produkter. Den som vill vara ”medveten” kan välja att finkonsumera etiskt specialmärkta produkter och socialt inriktade upplevelser.

I den radikalreformatoriska kristna traditionen har det varit en dygd att leva enkelt. Traditionellt har anabaptister och kväkare undvikit flashiga utsmyckningar, rikedom och överflöd. Även för mig/oss har enkelhetstanken varit central länge. Jag tror inte att personliga konsumtionsval kommer ändra systemet i grunden, men ändå ser jag flera potentiella fördelar med att leva enkelt. Låt mig nämna några:

-En enkel livsstil kan göra det lättare att öppna sig för de fattigas lidande. Den som lever överdådigt måste lägga mer energi på att rättfärdiga sin rikedom och behöver öka distans till de fattiga för att inte må för dåligt.

-En enkel livsstil kan befrämja en mindre stressad tillvaro. Ju fler prylar och ju större besparingar en har, desto mer behöver en anstränga sig för att underhålla, laga, uppdatera, vårda och försvara det en äger.

-Om fler lever enklare så minskas takten i förstörelsen av miljö, djur- och ekosystem, vilket ökar möjligheterna att vi ska få tid att ställa om till ett mer lokalt, hållbart levnadssätt.

-Den som lever enkelt behöver inte lönearbeta lika mycket och kan därför lägga mer tid på annat som är viktigt: relationer, frivilligarbete, utbildning, naturen, sömn, aktivism.

Vad som är ”enkelt” är relativt. Den som i vårt land lever ”enkelt” kan globalt sett vara en rik person. Och för vissa genuint fattiga människor i vårt land så kan det vara en enklare livsstil när dessa kan säkra sin tillgång till fast bostad och en säker tillgång till käk och vatten. Enkelhet handlar alltså inte om något fattigdomsideal eller att knyta orimliga förväntningar till individen. Det handlar om att skapa möjligheter och alternativ till ett friare och helare liv för fler människor inom ramen för det förtryckande system vi lever inom, så länge detta består.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>