En reaktion på “Fråga: Paulus och makterna

  1. En viktig text att ställa Rom 13:1 har för mig varit Apg 5:29, att vi inte kan lyda människor mer än Gud. I ljuset av den har jag förstått Rom 13:1 som att vi bör lyda bra lagar och inte göra till exempel väpnat uppror mot ordningsmakten, men om Guds vilja kallar oss bör vi lyda den och inte ordningsmakten och lita på att Gud hjälper oss igenom ordningsmaktens hämnd.

    Däremot har jag själv svårt att försonas med det ansvar detta lägger på mig och bara kan hoppas på Guds vägledning till ett helare och mer ansvarstagande liv, i förvissning om att min gemenskap med Gud inte förstörs av mina tillkortakommelser.

    När jag läser profeterna och reflekterar över kärleksbudet kan jag inte tolka det som annat än att en auktoritär stat (må vara demokratisk) aldrig kan motsvara Guds vilja och min tro är att den enda mänskliga makt Gud sanktionerar är mellanmänsklig kärlek.

    Så tänker jag i vilket fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>