Glädjen i frihetliga studier

Jag vet inte om det är så konstruktivt att försöka moralisera över att många av oss (alla?) försöker fly vardagen och systemet genom att drömma om resor, slösurfa, supa, meditera, dricka kaffe, kolla på film, bli förälskade, läsa deckare och röka på. Ändå, det går att fly på olika sätt och drömma om olika saker, och vissa flyktvägar är direkt destruktiva. Det är många som sagt åt mig genom åren att jag ”tänker för mycket”. Min tes är att vi alla tänker lika mycket, bara på olika sätt och på olika saker. Och i viss mån går det att påverka vart och hur ens tankar går. Vilka medel vi använder för flykt, tröst och vardagsuppiffning inverkar på hur vi tänker.

Jag gillar att kolla på film, och jag gillar att läsa. Får jag tro min goda mor så har jag alltid gjort det, tydligen brukade jag sitta vid redan några års ålder på en stol med en hög böcker på ena sidan. En efter en plockade jag upp böckerna, bläddrade i dom och läste: ”nugganugganugganugganugga”. Sen la jag ned boken och plockade upp nästa. Jag är ungefär likadan idag, även om vad jag läser har förändrats något genom åren.

Dom senaste åren har jag medvetet valt att fokusera på samhällskritisk litteratur. Detta är förstås ingen genre, utan en anda som kan återfinnas i allt från avhandlingar och historiska böcker till biografier, romaner, noveller och poesi. Allt som har att göra med motstånd mot förtryck och frihetliga experiment intresserar mig. Och om det inte finns explicit i boken jag har framför mig, så går det åtminstone att läsa det med sådana ögon. Detta gör att jag kan kombinera flykten och drömmandet (=underhållningsaspekten?) med något som också är kopplat till kampen och inte sällan användbart och lärorikt för densamma.

Att dessutom numera få göra detta utan att vara bunden av en kursplan eller att producera prestationer som ska betygssättas av någon hierarki, är en förmån som jag värderar gränslöst.

4 reaktion på “Glädjen i frihetliga studier

  1. Pro Veg. Dina kommentarer fastnar i mitt skräp-post-filter, därav fördröjningen (vet inte varför). Men dom försvinner inte.

  2. Känner verkligen igen ”Du tänker för mycket” En mycket störande kommentar tycker jag.

    Jag kan känna att det är oerhört skönt att plugga och ”tvingas” läsa studentlitteratur. För känner jag mig själv så behöver jag en spark i baken för att ta mig för att läsa saker. Hur mycket jag än vill läsa vissa saker så blir det bara inte av. Är glad att jag pluggar det jag pluggar för det är ganska lätt att vinkla till saker en är intresserad av.:)
    Men skönt att du har disciplin att läsa saker du vill utan krav!..kanske kommer dit en dag jag med. Hoppas.

  3. Madde. Tack för kommentar, jag kan känna igen mig i det du säger också. Jag är fortfarande glad trots allt för min fyra års teologiska studier, av olika skäl. Trots viss ofrihet och prestations-press.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>