Gör vad du vill!

Snälla. Håll inte på och försök att ändra ditt liv i en riktning som du inte själv vill gå i. Slappna av. Andra människor och Makterna har inte så mycket inflytande över dig som du tror att dom har. Och Gud kommer inte att skicka dig till ett evigt brinnande helvete för att du inte lever ”rätt”. Och om gud skulle tortera olydiga människor utan ände, så är det väl ändå en gud i vars himmel man inte vill befinna sig?

Nej, undvik om möjligt att leva ett liv präglat av borden och måsten som du finner tråkiga, hämmande och obegripliga. Det ligger något i ”lyssna till ditt hjärta” och all den där bullshiten. Tro bara inte att ditt hjärta alltid kommer att leda dig rätt, eller att handlingar inte har några konsekvenser för dig själv och andra. Men hellre gå fel och ta konsekvenserna, och så småningom förhoppningsvis upptäcka sina misstag, än att leva sitt liv som slav under borden och måsten som man själv innerst inne hatar. Hellre bejaka sin övertygelse och straffas för det, än att bli en räddhågsen, hopkrymd och halvhjärtad människa, ständigt oförmögen att sätta ner foten och därför evigt fjättrad och sammanväxt med sin ångestskapande och otillfredsställande bekvämlighetszon.

Eller?

12 reaktion på “Gör vad du vill!

 1. Näpp. Inte en mening rätt.

  Är förvånad att du skulle skriva något så individualistiskt och egoistiskt utan like. Om du inte är ironisk förstås.

  Gud välsigne dig.

 2. blir inte detta till någonslags ”Naturlig teologi” som går tvärt emot hur du vill låta Jesus vara normen för vårt sätt att leva tillsammans i världen?

 3. Elof. Alla människor är inte mogna för att bryta med systemet, det är väl mycket det jag vill åt. Jag förespråkar ju att vi följer Jesus, med allt vad det innebär, och tror att många andra vägar leder till trauma och undergång (jag skrev också att hjärtat kan leda oss fel). Men jag tror att Jesus vill ha människor som följer honom i kärlek, frihet och glädje, och inte för att dom ”borde” eller ”måste”. Jag tycker skrifterna vittnar om att gud låter oss gå våra egna vägar, som en del av en process som fostrar oss till sanningen, och Jesus framstår i evangelierna som ganska benägen att köra iväg människor som följer honom halvhjärtat. Man kan nte alltid lita på sina övertygelser och sin känsla, men man bör ta det på allvar.

 4. Wow, kärnfullt och väl sammanfattat. Håller helt med dig. Oavsett om det gäller samhällets lagar och normer eller religiösa dogmer.

  @Micael: Jag håller inte med dig om att ett sånt här tänkande är egoistiskt och individualistiskt. Det blir genast problematiskt som en uppmaning till rasister eller dylikt att följa sin övertygelse. Men jag tycker ändå att tolerans även mot intoleranta grupper är ett pris som är värt att betala för att få leva i ett pluralistiskt samhälle. Även fascister kan lära sig av sina misstag och jag tror att den erfarenheten är en mycket bättre skola än om någon annan ska tala om hur de ska tycka och tänka. Får man genom erfarenhet lära sig att ta ansvar för konsekvenserna av sina handlingar lär man sig också att se vilka konsekvenser andra handlingar kommer att få. Vad handlar liv i ett kollektiv om annat än att se hur ens egna handlingar står i relation till andra individer.

 5. Älska Gud och gör vad du vill – det är väl målet?

  Däemot är jag ju inte universalist, så jag tror inte alls att alla leds till sanningen, att det bara är en tidsfråga…

  Att gå emot sina känslor kan också vara rätt bra terapi i vårt ego-samhälle. Men det beror ju på vad man menar förstås.

 6. Instämmer. Alternativet är ju att underordna sig något man egentligen inte tror på. Kan göra det på vissa av livets områden av pragmatiska skäl, men inte på de grundläggande.

 7. Instämmer absolut! Men sedan skulle jag bestämt vilja skilja på vad man ”vill” och vad man ”känner för”. Utan Kristus är jag slav under allt jag för tillfället ”känner för”. Kristus erbjuder ett grymt skönt alternativ som jag VILL leva i, men i varje enskild situation KÄNNER jag inte alltid för det. Det jag VILL har blivit överordnat det jag känner för.

 8. Pingback: Från ord till handling « Good morning spot

 9. Well, jag är skeptisk till hur du använder min text i det citatet. Så har jag inte sagt eller menat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>