Hatet mot tiggarna

Under våren har antalet tiggare i Örebro ökat igen. Ibland finns numera runt ett tiotal personer på olika platser i centrum, vilket är mer än någonsin för att vara här. En del av dom hör ihop, och några av dom tillhör en familj som varit i Örebro tidigare.

I insändare i tidningen och i samtal så ondgör sig människor. Det är märkligt hur mycket skepsis, ilska och hat detta tycks väcka. Dom senaste årens nya europeiska tiggare verkar ju alltid vara vänliga, aldrig drogade och aldrig påträngande. Det finns definitivt andra tiggare som varit i Örebro många år som kan upplevas mer besvärliga, men som inte alls väcker samma starka känslor.

Så vad kan det tänkas bero på? Är det rasism/anti-ziganism? Är det ett självförsvar mot det dåliga samvetet? Är det en osäkerhet kring den egna ställningen i status-hierarkin som skapar ett behov av att sparka nedåt? Är det för att tiggarna genom sin närvaro blir ett profetiskt ifrågasättande av den rådande ordningen?

Vad tror du?

(Flyktingbloggen har i dagarna skrivit om romers situation i Italien och Kosovo.)

5 reaktion på “Hatet mot tiggarna

 1. Jag brukar citera George Orwell som i sin bok down and out in Paris and London menar att om tiggare kunde få ihop tio pund i veckan på tiggeri skulle tiggare vara ett respekterat yrke. Jag tror att alla anledningar du nämner ovan spelar in – kanske inte så mycket rädsla om den egna statusen – utan som något slag av guilt by association mekanism. Till viss del handlar det nog om att en inte vill se – en lidande människa är svår att hantera, då är det lättare att säga att det är en liga som exploaterar människor som ligger bakom.

  I Bryssel är situationen etter värre än i Örebro misstänker jag, det är också svårt att veta vad en kan göra när en själv har begränsade resurser, annat än att ge bort ett par kronor, vilket ofta känns som en annan form av bortförklaring. Det var ju fint att läsa i artikeln att familjen som varit i Örebro tidigare den gången fått lite hjälp – samtidigt funderar jag på om det motsvarar den kristna visionen av hur vi bör handla mot främlingar. Jag tror att vi måste börja med samarbete – ensam förmår en inte mycket – men jag tror att t.ex. en församling som bestämmer sig för att göra skillnad – snarare än att hjälpa till och underlätta kan åstadkomma mycket.

 2. Fint Orwell-citat.

  Ja, sen tror jag att det är ett steg för många att bara våga se dom, hälsa osv. Om en är tveksam till att ge pengar så går det ju att ge annat, tex en liten matkasse.

 3. ”Om en är tveksam till att ge pengar så går det ju att ge annat, tex en liten matkasse.”

  Hur gammal är du Jonas? De är en businessverksamhet. De sitter inte och tigger för matpengar. I hemländerna har många byggt hus för miljoner Euro. Detta är stor business som kombineras med bidragsfusk och åldringsrån, stölder samt bedrägerier och snatterier. Zigenarna borde ge dig matpåsar eller pengar!

  Jag vet att det är jobbigt när man växer upp och ser att världen inte fungerar som man trodde. Men bättre att hoppa i det kalla vattnet…

 4. Jag är 37.

  Det är intressant att många vet så mycket om tiggarnas livsöden. En blir ju intresserad av källorna till den informationen.

  Själv tycker jag inte att tiggeri eller gatumusicerande är moraliskt klandervärt ens i dom fall pengarna går till missbruk eller liknande. Även om jag föredrar att ge mat framför pengar (hittills har alla tagit emot detta med glädje). Den som tigger ger människor en möjlighet att sträcka sig utanför sig själv och påminner oss om det ömsesidiga beroende som egentligen gäller oss alla. Att stå eller sitta på gatan i timmar är ett extremt lågstatusjobb och dessutom troligen inte speciellt kul.

  För övrigt tog jag bort kommentaren med den långa texten, om en inte skriver kommentarer själv utan bara kör copy och paste på långa texter så räknar jag det som spam. Du kan i så fall lägga till en länk eller nåt.

 5. Skrev för några veckor sedan om exakt samma sak. Sjukt trött på att vi inte tar rasismen mot romer på allvar. Lustigt sammanträffande dock.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>