Hoppa av

Från http://www.facebook.com/notes/hoppa-av/hoppa-av/104268093022831

—————————————————————————————

(Följande text är till för att spridas, delas, gillas, ogillas, diskuteras, kopieras och bearbetas.)

Trötthet. Stress. Tomhet. Rädsla. Ensamhet. Frustration.

Är inte detta känslor som vi tycks ha förvånansvärt mycket av?

Samtidigt – Systemet. Vi förväntas alla tjäna under personer för vilka vi är utbytbara, och lyda en ordning vars spel-regler vi själva saknar kontroll över. En propaganda-apparat utan motstycke i form av media, reklam, utbildningssystem och myndigheter söker förvandla oss till välsvarvade och väloljade kuggar i Maskinen. Och skulle någon ändå få för sig att avvika, så finns alltid polis och rättsväsende där med sin våldskoloss och sina hot för att tvinga oss till anpassning.

Kan det finnas ett samband mellan hur vi mår och systemet?

Om det gör det, så kan man möjligen stå ut om man tror att det är något produktivt man slavar för. Men är det verkligen det? Skogar skövlas, klimatet förändras, människor svälter, ”resurserna” sinar, levande varelser i oöverblickbara antal stängs in i burar, och vi blir alltmer främmande för varandra och det vilda som vi har vårt ursprung i.

Kanske är det dags atti fantisera om helt andra sätt att leva? Kanske borde vi sträva efter att radikalt ställa om till något mer hållbart? Kanske är det dumt att låta Lagen och Pengarna sätta agendan för hur vi ska leva? Kanske borde vi återta lite möjlighet till självbestämmande? Ägna oss åt det som vi tycker känns givande och meningsfullt, istället för att göda Maskinen? Kanske har vi rentav gått fundamentalt vilse?

Det finns förstås risker med att ändra riktning. Men – kan vi verkligen fortsätta som nu? Vart kommer det att leda oss? Vilka är riskerna med det liv vi lever nu?

Kanske är det dags att hoppa av?

10 reaktion på “Hoppa av

 1. ”Utmärkande för propaganda är att den är partisk, försvårarar mottagarens kritiska prövning av budskapet och undviker öppna och allsidiga resonemang. För att uppnå det syftet utformas propaganda ofta genom att avsändaren överdriver funktioner som finns i alla texter, men som i denna överdrivna form resulterar i propaganda. De vanligast överdrivna funktionerna är förenkling, förtätning, förstärkning och förklädnad.”

 2. Jag tror propaganda behövs, i synnerhet när vi ständigt omges av så mycket propaganda för systemet. Dessutom finns det mycket propaganda som maskeras som objektivitet, tex i media. Jag föredrar öppen propaganda framför maskerad propaganda. Sen tycker jag att definitionen ovan är överdriven, den är uppenbart formulerad på ett sätt som ger propagandan enbart negativa konnotationer (en propagandistisk propaganda-definition). Jag håller med om att propaganda är partisk, ensidig, förenklad, förtätat och förstärkt, men inte om att propaganda per definition skulle försvåra kritisk bedömning eller uppträdda förklätt.

 3. Det var inget perfekt citat för att beskriva vad jag menade.
  Ok, då tycker jag att du skall fortsätta så och var öppen. Det känns dock lite tamt – varför inte krydda det lite mer? Jag säger aldrig ja till något otydligt eller återhållsamt, för det inbjuder till oväntade kompromisser.

 4. Fyfan vad jag håller med vad du skriver om. Jag verkligen älskar när jag hittar fler människor som tänker likadant.
  Det är så fruktansvärt sällan.
  Men jag måste fråga dig, vart fick du siffrorna ifrån när de gäller flyktingarna. Deporteringarna.

  Jag har länge förstått att detta händer hela tiden. Men ingen vill tro på mig. Och jag har inga bevis. Du visar siffror, folk älskar siffror. Men de måste ha en säker källa.

 5. hej Jonas,

  Uppskattar dina texter. Kul att höra din röst igen.

  Herrens frid,

  Skander

 6. Pingback: Svensson utan bankkonto (mm) « Stigen

 7. Pingback: Dikotomi | Systematisk heresi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>