Konfliktlösning a la Jesus

Att leva tillsammans med andra leder allt som oftast till konflikter och spänningar. Att ignorera detta tror jag förr eller senare leder till att relationen brister eller att närheten försvinner.

En av våra praktiker i kommuniteten är ”försoningssamtalet”. Vi har lovat varandra att gnissel och fnurror på tråden i förhållande till våra medsyskon i gemenskapen inte ska ignoreras. Istället eftersträvar vi att lösa konflikter enligt den modell som Jesus från Nasaret gav sina lärlingar. (Matteus 18:15-32, Matteus 5:21-26).

Kortfattat går det ut på att när något är fel så talar man med sitt syskon i enrum. Man snackar inte skit, man tar inte upp frågan tillsammans med andra, utan berättar ödmjukt och rakt på sakt vad man känner mellan två ögon. Min erfarenhet är att dom flesta konflikter med tros-syskon går att lösa på detta sätt. Ibland visar sig spänningen bero på missuppfattningar, ibland leder enrummet till att djupare dilemman i relationen behöver bearbetas. Om någon eller båda parter gjort fel så erkänner man sitt misslyckande och får förlåtelse. Oavsett hur mycket fel man gjort och hur ofta.

I dom undantagsfall där enrummet inte räcker så upprepar man samtalen tillsammans med en eller två ytterligare personer från gruppen. Hjälper inte heller det så bearbetar man det inträffade i hela gemenskapen. Kommer ingen försoning till stånd där heller så återstår inget annat än att i fortsättningen tills vidare behandla den som gjort fel som en icke-troende.

Denna modell har praktiserats av många (alla?) uthålliga Jesus-baserade gemenskaper genom historien, och bör också ses som ett alternativ till statens försök att lösa konflikter med våld och tvång. För dom anabaptistiska gemenskaper som levt ett alternativt liv så har detta i 500 år varit en av baspraktikerna.

Mer försoningssamtal åt folket! Och mindre förtal, våld och sopande under mattan!

2 reaktion på “Konfliktlösning a la Jesus

  1. Pingback: Tor Billgren, Ted Haggard och tidningen Dagen « Erevna – Blogg & Tankesmedja

  2. Pingback: Kärleksfull konflikthantering « Senapsfrön

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>