Kontanterna och bankernas makt

Allt fler butiker (och andra sammanhang) stoppar kontantbetalning, rapporterade DN i veckan.

Kanske är följande uppenbart, men det tål ändå att sägas.

Vilka är det som tjänar på detta?

Är förändringen till för oss som kunder? Handlar det om smidighet? Om säkerhet?

Så klart inte. Det handlar om bankernas makt. Bankerna vill inget hellre än att varje transaktion ska förmedlas genom deras försorg, på samma sätt som IT-företagens våta dröm är att varje mänsklig kontakt ska filtreras genom en kapitalistisk apparat. Bankerna önskar inget hellre än att våra stålar hela tiden ska befinna sig i deras omsorg. På så sätt kan de skapa ännu mer pengar ur intet, ännu större vinster och lägga mer och mer av världen under sina fötter?

Det finns knappast någon institution som är bättre på att göra de rika rikare och de fattigare fattigare. Och det gäller både länder och individer.

Jag tror helt enkelt ännu mindre på banker än på pengar.

Vill du dra ditt strå till deras lass? Eller vill du fortsätta krångla med kontanter?

Jag tänker INTE skaffa ett bankkort, bara så ni vet! Inshallah.

(Och till mina ”Jesus-troende” läsare. Ni känner till ränteförbudet som finns på flera ställen i de hebreiska skrifterna, och som förstärks hos Jesus som tycker att en inte ska förvänta sig utlånade pengar tillbaka. Innebär det inte att en borde avhålla sig från bankkort och liknande? En bibelutläggning på temat här.)

3 reaktion på “Kontanterna och bankernas makt

 1. Men nu har vi blivit fria från lagen, sedan vi dött bort från det som höll oss bundna, och kan tjäna på ett nytt sätt, med vår ande, och inte på det gamla, efter bokstaven. Rom 7:6

 2. Hej Jonas! Först vill jag bara säga att wow vad stark du är som klarar av att stå utanför kortsamhället. Vad svårt…?
  Det är läskigt hur ”högre makter och instanser” har sådan påverkan på vanliga människor och får dem att tro att förändringarna är till deras fördel.
  Ett liknande exempel kan man se i Norrköping där alla affärer numera ska hålla öppet till kl 17 på söndagar i stället för till kl 16 som förut. Man måla upp det som att det är till stor fördel för konsumenterna som nu hinner med att handla osv…fast att det i grund och botten bara handlar om att folk ska kunna konsumera mera så att pengarna rullar in i ytterligare en timme.
  Jag hade hellre sett att de återgick till att hålla stängt på söndagar som förr i tiden.
  Sen skulle jag också bara säga att även om jag inte kommenterar särskilt ofta här på bloggen så betyder inte det att dina blogginlägg glider obemärkt förbi. Utan jag brukar ofta gå runt och tänka på det du skriver och ibland till och med ta upp det med andra i min omgivning för diskussion. Tänker att det nog är så för andra också. Tack att du skriver och inspirerar!:)

 3. Madde. Tack för din kommentar! Som så mycket annat var det jobbigt innan jag dumpade bankkortet, men sedan visade det sig gå väldigt bra. Idag känner jag mig friare och tycker det är enklare att slippa kortet. Det är dyrare att betala fakturor, det är väl det stora krånglet, men en slipper mycket oro mm också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>