Ett gäng länk-tips mm

-Via Hela Pingsten upptäckte jag bloggen Blebb. Även om jag är en ny läsare så verkar Emelies skrivande vara ett bra exempel på den resa som allt fler frikyrkliga/post-frikyrkliga unga (mfl) människor börjat göra. En bra text var denna om SD och Storkyrkan. (Även Sofia och Jonatan har i mitt tycke vettiga och delvis kompletterande perspektiv på det hela.) Alltfler verkar börja genomskåda etablissemangets förljugna och hycklande inställning till främlingsfientlighet, som Kristen Underjord förtjänstfullt pekade ut i inlägget Rasister i den svenska regeringen är inget nytt. Även Kolportören är på samma spår. Se detta för bara ett av många exempel på den svenska statens absurda och förtryckande främlingsfientlighet. Läs även mycket läsvärda Roger Mitchells blogg där han i veckan påstod att ”fascism and western democracy are on the same political continuum”.

-Under posten om motstånds-prioriteringar kom vi in på en diskussion om ”gåvor”. Detta tycker jag är lurigt, men viktigt. Kom gärna med ditt bidrag till samtalet!

-Rusty skriver med anledning av 11 september om myten om det religiösa våldet.

-Den anarkistiska (tidigare ”frihetlig socialistiska”) nättidningen Yelah har till allas vår lycka återuppstått.

-Greg Boyd skriver bra om Uppenbarelseboken och Jesus eventuella våld i denna urkristna text.

-Andy Alexis-Baker inleder en mycket lovande serie på temat  ”Early Christian Ecclesiology and The Property Question”. Del 2 här.

-Jocelyn Perry skriver utmanande på Jesus Radicals på temat Living Off the Grid.

-Läser just nu Foucaults klassiker Övervakning och straff. Här på du-tuben en gammal diskussion mellan honom och (den före detta?) anarko-syndikalisten Noam Chomsky om makt, förtryck och institutioner.

-Och apropå det sistnämnda (anarko-syndikalism), återupptäckte ett störtskönt klipp från Monty Pythons Holy Grail. Tre minuters ren och oförstörd glädje.

-Och så till sist. Tycker du det är svårt att berätta om din kristna tro? Söker du nya metoder? Dagen visar vägen!

(Kommentera gärna.)

6 reaktion på “Ett gäng länk-tips mm

  1. Markus. Jag blev väldigt osäker på vilket datum det var måste jag säga. Mina sinnen säger mig att det är höst. Dagen-artikeln säger mig att det var första april i veckan…

  2. Ah, Fuckault, som jag är sugen på att kalla honom efter att ha försökt mig på hans Vansinnets Historia de senaste dagarna… För mig är det sida efter sida av ren deskriptiv text som jag inte hittar någon systematik i. Ibland kommer ett obegripligt stycke/kapitel. Sen följer ett kapitel/stycke som verkar straight forward enough. Så till den grad att jag frågar mig: ”Ja, men varför skriver du det här?”

    Du råkar inte sitt på några tips på hur man ska angripa Vansinnet? eller foucault i allmänhet? Länk? Analys? Vad som helst!? desperation….

  3. Alltså, jag har läst en annan bok av Fuckall-t tidigare, som jag tyckte var till 95% obegriplig. Övervakning och straff på svenska är ett under i begriplighet i jämförelse. Kanske borde alla börja med den? Dess förord säger också ungefär det du upplever om Vansinnets historia, har jag för mig. Annars brukar det väl rent allmänt hjälpa i såna situationer att börja med en Wikipedia eller att prata med någon som begriper, så man liksom har facit på förhand…

  4. Fuckall-t, lysande =)

    Ja det har skrivits om honom att hans senare texter är betydligt mer ”kommunikationstillvända”. Synd att det är just Vansinnet som står på literaturlistan =/ Nu fick jag i alla fall ett tips om vad som ska vara en bra introduktion, ”Starting with Foucault” av Prado.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>