Månadens sekt

Jag har en hang-up på sekter. Den så utbredda sektofobin är jag inte alls hemsökt av; grupper som utmanar systemet genom ett gemensamt alternativt liv triggar mig.

I dom Jesus-diggande sekternas historia så återkommer vissa teman. Ofta kan du (testa gärna själv!) här hitta gemenskapsliv, kyrkokritik, pacifism, enkel livsstil, övertygelse om gudsrikets närhet, budskapsspridande, maktkritik, rättvisepatos, allas delaktighet.

Samtidigt får man inte vara petig om ska få ut något av sekt-studiet. Ofta(st) finner vi här också maktkamp, splittringar, förföljelser, tokerier, utslätning och borttynande. Dessutom är inte sekthistorien något för den som ständigt går omkring med ortodoxi-testet i bakfickan. Utgå istället från att dom inte skulle klara din (eventuella) kyrkas sanna-tro-test. Se samtidigt upp för dom förvanskningar som är vanliga i sekthistorieskrivningen.

Månadens sekt är Doukhoborerna. Dom är rätt nya för mig, så ta följande med en näve salt. Den kände anarkisten Peter Kropotkin samt författaren och Jesus-anarkisten Leo Tolstoj gillade denna ryska grupp, vars ursprung är otydligt, men tycks sträcka sig till 1700- eller 1600-talet. I slutet av 1800-talet hjälptes dom av kväkare och tolstojaner att fly från det ryska förtrycket till Canada.

Från slutet av 1800-talet är gruppen mer känd och beskrivs då som kommunitetsgrupper som levde enkelt och som var eller blev statsförkastare, pacifister och vegetarianer, motiverat av Jesus undervisning. I rörelsen fanns också, i ord och handling, kritik av industrialism, gruvindustri, skolsystemet och djur-användning, och vissa förespråkade (bla Peter Verigin) en återgång till en primitiv livsstil. I Canada uppstod också en militant falang av rörelsen, Sons of Freedom, som angrep staten med brandattacker och nakna protestmarscher (!).

Rörelsen förföljdes (surprise) hårt. Idag lär några tiotusental Doukhoborer finnas kvar, även om dom verkar ha lämnat mycket av sin traditionella livsstil. (Se Doukhobor-sammanslutningens hemsida.)

Gillar du Doukhoborerna? Vilken är din favoritsekt? Eller är du rädd för sekter?

6 reaktion på “Månadens sekt

  1. Pingback: Grym Doukhobor-psalm « Stigen

  2. Pingback: Pussy Riot, underjordskristna o den maktknullande kyrkan « Stigen

  3. Doukhborerna förekommer mot slutet av David Nivens roman, Gå sakta – kom tillbaka fort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>