Maskering och svarta block

I samband med veckans No Border-camp så passar media och polis på att blåsa liv i fördomar om aktivister och anarkister. Inget annat är att förstås att vänta. I den mån black block och/eller maskering används så framställs det inte sällan som ett självklart bevis på demonstranters ondskefullhet. (Jag har dock aldrig sett någon kritik i media av poliser som använder maskering.)

Black bloc och/eller maskering är en taktik (inte en rörelse eller en organisation) som kan användas på olika sätt och med olika syften. Själv tycker jag det är en användbar taktik i vissa situationer, bland annat för att det ger ett visst mått av välbehövligt skydd mot polisbrutalitet och repression. Nedanstående är en väldigt bra introduktion till black bloc. Harsha Walia från No One is Illegal responderar på kritiken mot black bloc under protesterna mot OS 2010 i Canada. (Kommentera gärna, det kan dock dröja något innan jag hinner respondera.)

En reaktion på “Maskering och svarta block

  1. Pingback: Fyra väldigt olika (?) tips « Stigen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>