Säkerhetstänk för anarkister mfl

I Italien, England och USA har på senare tid polisen fängslat och gjort räder, ibland våldsamma, i anarkisters hem och letat efter anarkistiska ”kännetecken” (svarta kläder(!), litteratur, flaggor mm). Och i Stockholm avvisades och kvarhölls nyligen en rad personer på UNG08 för att genom ord eller pins ha sympatiserat med Planka.nu som försökte sprida sitt budskap på festivalen. Själv har jag gripits, trakasserats och genomsökts flera gånger bara för att ha befunnit mig i samma trakt som olika aktioner.

Det finns med andra ord risker bara med att närma sig radikal eller anarkistisk teori eller praktik, och antagligen kommer detta att öka ju mer hotad makten känner sig. Betyder det att vi ska vara tysta och dölja alla synliga indikationer på vilka vi är/vill vara? Så klart inte. Men ett visst säkerhetstänk tror jag ändå kan vara bra. Här är några enkla förslag från mig som ni gärna får diskutera och kommentera;

-Berätta aldrig om en känsliga saker för en polis! Detta inkluderar att ge uppgifter som gör att det går att utesluta vad personer gjort eller vart dom bor (om deras boende behöver döljas) osv. Var hellre helt tyst eller säg ”Inga kommentarer” än att riskera att trassla in dig i lögner.

-Tala inte om sånt som inte får spridas över media (mail, Facebook, telefon osv). Det kan gälla känsliga anonyma aktioner, hemlig planering, uppgifter om personers aktiviteter eller boende.

-Konspirera konkret och på allvar bara med personer som du har haft förtroende för en längre tid.

-Om du vill göra något superhemligt, tänk en gång till. ”If you can´t do the time, don´t do the crime”. Det är bättre, tycker jag att fler gör många saker med lägre risknivå, än att vi får några få elitgrupper. Om du ändå gör det, tänk igenom varje moment av det hela noga och undvik att lämna spår (fingeravtryck, fotavtryck, DNA, att ditt ansikte blir sett eller fotat).

-Bli inte din egen övervakare! Det är oerhört viktigt att vi både kan se verkligheten som den är, men ändå inte låter oss skrämmas, utan fortsätter diskutera, planera, konspirera och agera öppet. Bara så kan radikala praktiker och idéer spridas och undvika att kapslas in i små homogena sekter. Risken med ”säkerhetstänk” är att vi ger efter för övervakningssamhället. (Apropå, missa inte Riv murarna i Göteborg i november!)

Vad tänker du?

(se texten under klippet på YouTube, eller läs om vad som hände på Planka.nu)

4 reaktion på “Säkerhetstänk för anarkister mfl

  1. Bä! Bääh! Stackars modeoffer. Jag håller inte med om själva utgångspunkten här. Och om folk inte har något sunt förnuft så får de skylla sig själva.

    Planka.nu är inte anarkister. Om de lyckas så förbättras systemet.

  2. Jag håller med om att Planka är ganska reformistiskt, men jag föredrar plankandet framför att betala. Anyway, vilken är utgångspunkt här, den som du inte håller med om?

  3. Risätter. Bra brott som jag gärna uppmanar till, några exempel: Att försöka stoppa polisen från att deportera migranter till en osäker framtid. Att krama träd på Gotland när Nord-kalk vill skövla en biologiskt unik skog. Att ta från dom rika och ge till dom fattiga. Att befria höns och ge dom frihet och utrymme. Att förtydliga/sabotera storföretagens påträngande propaganda. Att förstöra vapen som dödar människor i fattiga länder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>