Öppet brev om öppna kyrkor

ÖPPET BREV OM ÖPPNA KYRKOR

I Örebro finns ett inte oansenligt antal människor som drabbats av hemlöshet. Det kan exempelvis röra sig om människor med begränsade ekonomiska resurser eller betalningsanmärkningar, människor med ”missbruksproblematik” eller psykiska besvär, eller papperslösa flyktingar. En del av dem som saknar ett hem tvingas spendera nätterna utomhus, i trappuppgångar, på offentliga toaletter eller att hitta andra tillfälliga lösningar. Av olika skäl är inte härbärget Gnistan och de stödboenden som finns tillräckliga för att täcka behovet för alla av en lämplig plats att vila ut på.

Samtidigt finns i Örebro ett stort antal kristna församlingar som äger lokaler som nattetid står tomma och uppvärmda, men också låsta och larmade.

Detta förhållande är, som jag ser det, både oförsvarbart och oförenligt med evangeliet.

Mitt förslag är därför att er församling, som en miniminivå och ett första steg mot en mer gudsrikeslik praktik, åtar sig att hålla kyrkan (eller annan lokal) öppen nattetid och att erbjuda (gratis) kvällsmat, frukost och sovplats en vecka per år, och att offentliggöra och samordna detta med andra församlingar på lämpligt sätt. Klara kyrka i Stockholm är ett exempel på att liknande initiativ är genomförbara (http://www.klarakyrka.se/index.php/omsorg/nattoppen-kyrka.html).

Är inte själva den kristna trons trovärdighet nära förbunden med kyrkans relation till de fattiga, förtryckta och marginaliserade? Borde inte kyrkorna visa vägen här? Har kristenheten verkligen råd att stänga de hemlösa ute?
Med förhoppning om många initiativ och samtal i den här riktningen.

Örebro, påskveckan 2012 Anno Domini (?)

Jonas Lundström

4 reaktion på “Öppet brev om öppna kyrkor

  1. Detta inlägg får mig att tänka på några anglikanska församlingar som jag läste om i en bok. Författarinnan heter i förnamn Ann, men det är allt jag minns. Den boken borde alla som jobbar socialt läsa, men främst kristna församlingsledare och medlemmar i alla olika kyrkor. Tyvärr kan jag inte ens gissa vad boken heter, men du kanske bara på detta inlägg vet vilken bok jag tänker på!

  2. Pingback: SLA: ”Den svenska flyktingpolitiken är inhuman” | Jonas Bergström

  3. Pingback: Kyrkorna och dom hemlösa, en uppföljning « Stigen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>