Plitar är alltid dömande

”Här kan man inte jobba om man är dömande”, säger Kriminalvårdaren Towa Wallbom i en intervju om häktet i Örebro i NA (29/4).

 

Uttalandet är lustigt, men fastnar i halsen när en betänker frågans allvar. Rättssystemets uppgift är ju per definition att döma och straffa. Detta gör staten bland annat genom att under våldshot låsa in människor i små rum och kontrollera hela deras tillvaro. Här finns inte längre någon aspekt av tillvaron som är privat, inga mänskliga behov och drömmar som kan tillgodoses fritt och spontant på personens eget initiativ. Arrester, häkten och fängelser är psykiskt, fysiskt och socialt skadliga för de inlåsta, ibland till döds. Det finns heller inga bevis för att samhället skulle bli en säkrare eller mer empatisk plats på grund av dessa institutioner. Däremot är de ett utmärkt redskap för att kriminalisera människor, och de utgör förstås en mångmiljardindustri som genererar arbetstillfällen utanför och inom rättssystemet, bland annat ”frivilliga” sådana för ”Kriminalvårdare” och tvångsarbete för de intagna.

Att vissa Kriminalvårdare betraktar sig själva som snälla och humanistiska är i och för sig kanske inte så konstigt, det är en begriplig psykisk försvarsmekanism. Sanningen är en annan. Det de tjänar sitt uppehälle på är just att vara dömande. Dömande är nämligen inte bara något som existerar i någon diffus inre attityd, utan också i praktisk handling och strukturer. Om det inte är att döma att låsa in en person i en cell där denne kommer att ta skada, då saknar ordet mening.

5 reaktion på “Plitar är alltid dömande

  1. Spännande tankar, jag har lite svårt med fängelsefrågan för att jag har svårt att se några enkla svar på frågor som vad kriminalitet är, och hur den hanteras Reflekterade lite allmänt kring det på min blogg.

  2. Pingback: Fängelsets dilemma | Systematisk heresi

  3. Ok, på vilken grund dömer du ut alla männsikor som arbeterar inom kriminalvården?

  4. ook då har vi den stora konsprationen igen typ där förlorade ni all er trovärdighet

  5. Även i din älskade apokalyps! Var ska dom som inte passar in ta vägen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>