Polisen o våldet mot HBTQ-personer

Väldigt talande klipp från HBTQ -festivalen i Göteborg. (Obs – se hela klippet, inte bara från ”föreläsningen”.)

Uppdaterat: det verkar som om klippet plockats ned (eller?). Men klippet visar hur polisen håller i ett seminarium på HBTQ-festivalen men avbryts av en stor del av (den till antalet ganska ringa) publiken som ställer kritiska frågor utifrån sina erfarenheter av polisen, och förklarar att en känner sig otrygg av polisens närvaro på festivalen. Efter ett tag förstår poliserna att dom inte är önskade på platsen, packar ihop och går därifrån. Dagen efter angrips någon eller några personer i en park av ett större antal poliser misstänkta för ”störande av allmän sammankomst” med hänvisning till det inträffade. Det blir knuffar, uppbrutna armar osv, och åtminstone en person förs bort.

Polisens huvuduppgift är att med våld och hot om våld upprätthålla den rådande ordningen (det som i lagtexter kallas ”den allmäna ordningen”). Och det finns som bekant (?) ett patriarkalt förtryck som drabbar HBTQ-personer. Polisens uppgift blir därför att upprätthålla detta förtryck, exempelvis genom att med våld genomföra dom deportationer av HBTQ-personer som myndigheterna beslutat om.  Och genom att, som här, (i efterhand, troligen av PR-skäl) angripa mötesbesökare som genomskådat försöken att framstå som en myndighet som står på HBTQ-personernas sida.

Kommentarer? (Angrepp på HBTQ-personer uppskattas dock inte.)

GP-artikel om det inträffade och korkade festivalgenerals-kommentarer här.

5 reaktion på “Polisen o våldet mot HBTQ-personer

 1. Blir passionerat indignerad av att läsa detta. Vilka tragiska bananrepubliksfasoner!

  Jag gör det själv ibland, men jag blir sjukt trött på vi och dom:andet av radikaler kontra ”vanligt folk” i sådana sammanhang. Aktivisterna har en jätteviktig poäng och blir respektlöst avfärdade av ordningsmakten och fjärde statsmakten.

 2. Jag är själv bisexuell och har blivit utsatt för hatbrott vid ett flertal tillfälle, men dessa ”aktivister” är fan i mig helt dumma i huvudet.
  Om man seriöst har ett problem man vill diskutera med polisen kan man diskutera som vuxna människor, förklara sakligt vad problemet är och hur man vill att det ska lösas och låta polisen svara.
  Att individerna istället svamlade osammanhängade om hur de känner sig otrygga och vill att polisen ska dra och sedan överröstade dem istället för att låta dem svara var ju bara bortom larvigt. Hur kan man ens få för sig att det är polisernas fel ifall människor blir utvisade efter beslut från migrationsverket och domstol enligt svensk lagstiftning? De kanske borde ta och skälla ut kassörskorna på ICA också för att bananindustrin exploaterar arbetarna. i Afrika.

 3. Joe. Tack för kommentar, jag är glad att du tog dig tid.

  Jag kan förstås inte tala för personerna ifråga, men jag kan försöka förklara, om du är intresserad, av varför jag stöder aktionen. Jag är anarkist, vilket (för mig) betyder att jag föredrar och strävar efter en värld utan härskare och styre. Polisen har en nyckelroll här, eftersom det i mycket är dom som i praktisk handling upprätthåller den rådande ordningen och genomdriver maktens beslut och förordningar, och detta gör dom med våld, bland annat våld mot hbtq-personer som utvisas till en osäker och ibland dödligt hotande framtid och våld mot dom som försöker förhindra detta, men även genom att upprätthålla diskriminerande strukturer i samhället. Därför tycker jag det blir patetiskt och hycklande när polisen ska hålla ett seminarium om hur dom motverkar våld mot hbtq-personer, och jag tycker det är rätt att försöka förhindra ett sådant seminarium på en hbtq-festival.

  ICA-kassörskorna är inte en parallell enligt min mening, en parallell vore i så fall dom som sprutar gift över bananarbetarna, eller polisen som attackerar arbetare i tredje världen som protester. I det fallet vore det önskvärt om någon tex försökte sabotera planen eller förhindra polisens arbete. Oavsett vad myndigheterna beslutat.

 4. Pingback: Apropå polisvåld vs HBTQ « Stigen

 5. Pingback: Ofogare om Pride-urvattning « Stigen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>