Ser du fram mot OS?

Idag tänker jag vara en party-crasher. Jo jag vet, det kanske inte är första gången. Men ändå.

Sporten är på något sätt bortom kritiken. Någonstans känns det väl som att det ändå är på låtsas och på lek. Och vem kan kritisera en låtsasvärld?

Nu för tiden sitter jag sällan bänkad för att följa sportens olika serier och tabeller, även om det fanns en sådan tid i mitt liv. Däremot tycker jag det är väldigt underhållande med dom stora mästerskapen. Men i år har samvetet kommit ikapp mig, och när jag igår läste denna artikel om OS hos Anarkisterna, så bestämde jag mig till sist. Om gud vill och vi får leva tänker jag undvika OS-tittandet.

Att ursprungsbefolkning trängs undan, att mängder av vild natur skövlas, att polis och militär belägrar Vancouver, att sjuka storföretag får en sponsors-boost utan like, att Styrkan och nationalstaten dyrkas och att demoniskt mycket pengar spenderas på lek och underhållning (”bröd och skådespel”, någon?), samtidigt som OS-staden töms på fattiga och hemlösa, är inget som kan skiljas från glädjen och kämparglöden i evenemanget. Och därför kan jag inte längre njuta och applådera detta.

Bojkotta OS och gör motstånd. Våga vara tråkig, eller bygg en snökoja istället.

”Ta inte del i mörkrets ofruktbara gärningar. Mer än så, avslöja dom.”/Paulus

(Mer info bland annat här.)

14 reaktion på “Ser du fram mot OS?

 1. Det här inte sant, jag går in i förnekelse fas och skriker nej…ta inte skidskytte ifrån mig, eller sena nätter med skridsko, tvinga mig till säck och aska, tvinga mig till kruskakli och sojaproteiner, tvinga mig att gå till jobbet och leva bland fattiga ..men inte detta…

 2. I övrigt så är det helt sant och elitidrott är helt sjukt, vilket jag tycker att en ensidig hylling som Svett,Gröt och Klistervalla avslöjar. Det minskar tyvärr inte mitt intress och så småningom måste jag kanske göra upp med det (men aldrig på ett OS år :)

 3. Jag håller helt med om att någon måste våga kritisera idrotten.

  Läs gärna etnologen Jesper Fundberg studier (Tror avhandlingen heter Kom igen gubbar el nåt liknande) om hur lagidentiteter byggs på att man tar avstånd från och svartmålar den andre (som ofta kläs i termer som ”kärringar”, ”fjollor”, ”svartskallar” osv). På detta sätt konserverar, förstärker och vidareför idrotten fördomar som sedan tusentals år finns i vårt samhälle.

  Då blir den ideologiska överbyggnadens tal om att ”idrotten förenar” ganska osmaklig…

 4. kanske kan man viga os-månaden åt ett alternativt idrottande? precis som alla kulturyttringar tror jag att sporten behöver återtas av folket, och inte ägas av gigantiska företag.

  ponera att man betalar för att se avatar på bio två gånger och sedan bojkottar os. borde man då bli anklagad för inkonsekvens? (en argumentation jag själv hatar, men som troligtvis ändå borde bemötas)

 5. Jag bojkottade Peking-OS och det gick över förväntan. Hade inga som helst abstinensbesvär. Tiitarbojkotten av OS har också inneburit att mitt TV-sportande nästan är obefintligt. Måste ändå erkänna att jag kollar Timrås placering i tabellen. Det går illa, men de håller sig nog kvar i elitserien:-)

 6. Tomas. Biokritikern slår till… Det är troligen så att jag borde sluta betala för storfilmer också. Men är ändå inte OS bra mycket värre? Har du kollat in listan på eländigheter som följer med OS i länkarna i min post (tex den sista)? Och priset för ett OS går inte ens att utläsa. Avatarsumman är åtminstone läslig…

  LEO. Jag minns det. Du sådde ett frö…

 7. Svårt att säga emot denna gång. Men ja, jag ser fram emot OS och är inte upplagd för bojkott, det är bara att medge. Fanns kanske större anledning att bojkotta Peking, men mönstret med ”uppfräschning” av städerna och ingrepp i naturen går ju igen. Lillehammer var väl i och för sig ett relativt småskaligt spel där man hade en plan för hur byggnaderna skulle användas efteråt. Även megastäder borde kunna ta ansvar, och framför allt har IOK ett ansvar för att spelen har blivit så enorma rent logistiskt. Kan ändå tycka att det finns något vackert i människans strävan att använda kroppen till max, och idrottarna talar ofta om OS som ett tillfälle att komma närmare tävlande från andra grenar och kulturer. Något av de ursprungliga idealen finns kvar. Fast den olympiska hymnen, eden etc gör att även dessa doftar avguderi.

  Avatar bojkottar jag med glädje! Tala om paradox, använda kolossalt med pengar och teknik för att predika prrimitivism. (Jag har naturligtvis också sett den en gång.)

 8. Det finns tre områden när vi totalt struntar i frågor om miljö och etik: idrott, underhållning och turism. Detta gör att resursslöseriet och MR-brott flödar i dessa sektorer. Vi vill inte bry oss om moral när vi har kul och njuter.

 9. intressant… får mig att tänka på låten ”evelynn” av vancouver-bandet go it alone. en låt som skrevs efter nåt OS några år tillbaka (vart det nu var…) som tar upp precis de här grejerna. om jag minns rätt berättade dem under ett besök här i sverige hur man byggt upp tillfälliga bostäder dit man kunde skyffla alla stadens hemlösa och annat folk man inte ville visa upp, vilket man sen troligtvis lät förfalla när spelen var över. viktigt att uppmärksamma de inte lika vackra sidorna av OS-spelen!

 10. Pingback: Be för de bortmotade. Inte för snö i Vancouver. « Tankar i natten

 11. Pingback: Mer om OS-(motståndet) « Stigen

 12. Pingback: OS får mer än Haiti « Hela Pingsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>