Nytt spektakulärt polisvåld vid deportationsblockad

Uppgifter hos SVD och DN inatt (m fl) och på Aktion mot deportations Facebook-sida (se inläggen från ”Jensplus Juridik”) gör gällande att ett polisfordon igår under en deportationsblockad körde på en demonstrant och sedan körde en längre sträcka (fem kilometer) med personen på huven. Den här gången förnekar polisen inte ens uppgifterna. Med tanke på vad vi har sett och hört av polisvåld dom senaste åren så finns det inte mycket som förvånar mig längre. Mainstreammedia har hittills varit väldigt tysta om detta, trots blockader minst en gång i månaden.

Att det för en gångs skulle rapporteras om polisvåldet mot demonstranter är bra, men låt oss samtidigt aldrig glömma att det mesta våldet, och det som är ännu mer nedtystat, är det som varje dag skadar och dödar migranter, direkt och indirekt, vid EU:s gränser (ca 1.500 per år), vid deportationer, på förvar, vid fängslanden och genom alla dom otaliga trauman som den förtryckande gränspolitiken skapar. Och låt oss också påminna varandra att motstånd ändå är nödvändigt, och att det ofta går att komma undan utan skador och gripanden. Uppdaterat: Rättvisepartiet Socialisterna i Borås berättar här om att motståndet var framgångsrikt, och här finns en fylligare bild av händelseförloppet. GP har liknande uppgifter.

(I synnerhet nu för tiden, när polisen både twittrar och Facebook:ar framgångsrikt (Ajour)och samtidigt  omöjliggjort medias möjlighet att lyssna till polisradion, och därmed ännu mer kontrollerar informationen om deras ingripanden, är det viktigt att lyfta fram poliskritiken.)

Läs mer:

Blockadrapporter; Därför får vi stryk av polisen (Stigen), Reflektioner efter blockad i Märsta, Vi var där och det var bra, Min bild från aktionen i Märsta (Stigen), Rapport från blockad i Sagåsen, Blockad mot deportation.

Om polisvåld (på Stigen); All Cops Are Bastards?, Apropå polisvåld vs HBTQ, Riskkalkyl för aktivister and friends.

Migrationsfrågor och motstånd; Aktion mot deportation (Facebook), Ingen människa är illegal, Flyktingbloggen, Riv alla förvar.

Kommentera gärna!

8 reaktion på “Nytt spektakulärt polisvåld vid deportationsblockad

 1. Det är mänskligt att fela och gudomligt att förlåta. Demonstranten fick väll ändå åka med helt gratis? Så på sätt och vis kan man säga att han blev berikad med en spännande erfarenhet. Och den uppmärksamhet han fick av gemenskapen kanske gör att han inte känner sig lika värdelös som alla andra individer. För ingen och ingenting har ett bestämt inneboende värde? Slutsatsen man kan dra från detta är att om en demonstrant blir skadad så kostar det inget. Att slå med batongen är gratis, att avfyra tjänstevapnet är det inte. Många i samhället tycker att detta är värt att lägga lite pengar på i vissa fall. För vi måste påminna oss om att polisens motvåld är nödvändigt i deras tjänsteutövning som sker för alla vårats bästa!

 2. Polisen känner sig över lagen och faktiskt ger dem sig rätten att använda våld ”när dem anser vara nödvändigt”. Det finns inga (eller tillämpas inga) riktlinjer för vad som är nödvändigt. Jag har själv utsatt för mindre verbal våld från polisen flera ggr och har varit vittne till hur polisen kommer till en ung mörk kille och slår honom så att han får blåmärken på flera ställen på kroppen enbart för att dem ”misstänkte” att han var brottsling (av hudfärgen antar jag) vilket bevisade motsatsen efter att den andra polisen kollade killens uppgifter medan han blivit slagen.
  Han anmälde händelsen och hamnade i framsidan på en lokal tidning i Malmö och han hade alla bevis (polisbilens registreringsnummer, plats datum och exakt tid, utseendet på polismannen och vittne etc) men ändå lade polisen ner utredningen.
  Kolla bara statistiken över hur många anmälningar mot polisen kommer in, hur många som utreds och hur många som leder till åtal. vi snackar en faktor tusen.
  Under Sveriges historia så har bara ett fåtal poliser blivit dömda medan dem angriper sig på folk nästan dagligen.
  Det som förvånar mig mest är varför alla är tysta om det?!!!

 3. Vittne. Tack för din berättelse!

  Tystnaden är intressant, jag tror den kan ha flera orsaker. Dom som hörs mest i media är dom med pengar och inflytande, och dessa tjänar oftast på polisens existens, eftersom polisen tjänar den rådande ordningen med dess ojämlikheter och förtryck. Dom marginaliserade som oftast drabbas av polisvåldet (migranter, färgade förordsungdomar, hemlösa, drogberoende, ”kriminella” mfl) har väldigt begränsad tillgång till media. Dessutom har många svenskar en extrem tilltro till myndigheter och vill ogärna tro att det skulle vara något grundläggande fel, benägenheten är väldigt stor att tänka att det handlar om ”enstaka rötägg”.

 4. Pingback: Icke-våldarnas våldshot och polisens pacifism « Stigen

 5. Ohh buhu vi förösker hindra dem när de skall deportera illegala vilket är ett brott och sen är ni förvånade när polisen ingriper mot er, gnällspikar!

 6. Deportera illegala är ett brott, det håller jag med om.

  Jag är inte förvånad, jag gillar bara att passa på att ta tillfällen att visa på polisens våldsamhet, eftersom det är relativt okänt för många.

 7. Jag tror att du missuppfattade mig, troligen medvetet, brottslingarna här är inte polisen det är ni, det har beslutats om att dessa individer skall avvisas eftersom de inte är flyktingar vilket ni försöket hindra, då har ni begått ett brott. Ni anser förmodligen att Svenska skattebetalare har någon slags moralisk skyldighet att försörja alla möjliga personer från övriga världen, så är inte fallet!

 8. Pingback: En annan bild av läktarvåldet | Stigarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>