Sop-ekumenik mm

På högstadiet hade jag en majje om vilket ryktet kunde förtälja att han tillhörde KPML(r), och att han brukade fynda i containrar. Han var (är?) en skön prick och en bra lärare, men vi förundrades över dessa märkliga rykten och inför examen skrev jag och en kompis en slags hyllnings-sång med tretton versar på Ekorrn satt i granen-melodi som hette Ulf satt i kånntäjjnärn (han var svensklärare).

Nu är jag själv där. Ja, alltså inte i KMPL(r), men i containrarna. Dom sista åren har vi ur soporna räddat saker som skor, väskor, tavlor, möbler och leksaker från förtappelse. Dessutom har vi under våren dumpstrat mycket mat, inte minst bröd. Faktum är att en liten dumpstrings-väckelse uppstått i Örebro – varannan vecka så har vi ekumenisk dumpstring med några personer från olika kollektiv och sammanhang. Roligt, spännande, småbusigt. Och lite lagom förnedrande o äckligt. (Kommer ni ihåg Shutricks pop-pärla Blå Container?)

Det finns förstås även andra sätt att fixa mat för att trappa ned på kapitalism-stödet, men jag är rätt ny på dessa. Ätliga vilda växter kan utgöra ett komplement; förutom bär och svamp har jag/vi i vår gjort björksavsglass, grönssallad på kirskål och maskrosblad, småätit björklöv (äckligt)  och i söndags fixat nässelsoppa (väldigt gott). Maskrosornas gröna blomknoppar kan man bryna i lite olivolja och citronsaft.

Det går ju också att odla, ”äger” man inget land kan man busodla på lämplig plats, eller odla i fönster, i krukor på balkong eller motsvarande. Än så länge är det mest kryddor vi lyckats med, potatisen verkar vi ha satt för tidigt. Sen finns det ju problem med odling, sätt dig gärna in i John Zerzan och primitivisternas kritik av odling/tämjning. Eller läs Jesus undervisning i Matteus 6/Lukas 12.

I övrigt är det förstås soft att försöka äta tillsammans med andra, att rädda mat från att slängas, att undvika halvfabrikat och istället baka och laga själv så mycket som möjligt från grunden (tex köpa torra bönor o så). Att äta mycket veganskt bidrar också till mindre klimatgas-utsläpp, skogsskövling, energiförbrukning och djurförtryck. Jag brukar också försöka ”för-dumpstra” i kort-datum-diskarna på affären, och på vissa affärer kan man ofta hitta mejeri-produkter som håller på att gå ut i hyllorna, och med framgång be om att få köpa för halva priset. När man ändå handlar kan man koncentrera sig på närproducerat, Krav- och Rättvisemärkta produkter.

Har du erfarenheter, idéer, tips eller frågor kring alternativ mat-fixning så tas dom tacksamt emot! Låt oss göra vårt Exodus från affärerna till en rolig och gemensam spännande upptäcksfärd, och inte ett dystert och moralistiskt krav!

9 reaktion på “Sop-ekumenik mm

 1. Om man inte är vegan så är abborre och gädda två ganska lättfångade livsmedel, som man kan fiska själv. Gott blir det också. Om man inte är kräsen så kan man enligt oprövad uppgift från min farmor också äta gravad mört. Kanske skulle kunna vara en hit i dessa sushitider?

 2. Underbart med fler som dumpstrar! Var själv ut i går kväll på en kort vända och kom hem med en kassa donuts och bröd :)

 3. Hade en morbror som busodlade hampaväxter i refugerna. Han blev dock infångad och fick förutom lite tid på statlig anstalt utreseförbud. Men lite potatis går säkert bättre…

 4. ! Två vänner till mig fick faktiskt just den frågan härom veckan när dom busodlade i ett dike. Det kanske är vanligare än man tror…

  Angående polisen så vet man aldrig riktigt var man har dom. En vacker dag har man kanske kravall-piketen bland potatisblasten.

 5. tjena tjena, är det någon som vet någon bra container som man kan komma in i? Var ute inatt men kom ut tomhänt och hittade bara en container som var nytömd…

  snälla hjälp mig, min kompis har inga pengar(student) skulle vara kul att föda upp han lite ¨

  mvh double snake

  maila gärna mrswedia@hotmail.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>