Till Mattias Agnesunds minne

Med tanke på Mattias Agnesunds fingertoppskänsla för litteratur känns det rätt lamt, eller rentav patetiskt, att försöka skriva en minnestext. Istället har jag bestämt mig för att försöka hedra Mattias med hjälp av sex ambitioner (jag tror mer på uttalade ambitioner än på nyårs- och andra löften). Så skulle jag i alla fall själva vilja bli ihågkommen.

   1. Se film med mage och hjärna. Första gången jag kommunicerade med Mattias var för åtta år sen. Två passioner i mitt liv vid den tiden flammade med nyförälskelsens låga och befruktade varandra; film-intresset och den teologiska nyfikenheten. Men jag kände samtidigt till knappt någon med samma vurm, så när jag läste en mycket välskriven artikel i Dagen (kan det ha varit en recension av Tom Tykwer/Kieslowski´s Heaven?) av en skribent som uppenbarligen hade liknande passioner, så kunde jag inte motstå impulsen att mejla och föreslå ett samtal i brytpunkten mellan film och teologi. Mattias responderade med entusiasm, och den utförliga mejl-konversation som följde visade sig leda till mer utbyte av texter och tankar, och efter hand till en djup vänskap och även flera IRL-möten, bland annat en fin helg i Göteborg för ett par år sen.

   Något i Mattias filmintresse som jag tagit intryck av, är hans förmåga att se film med magen och reflektera med hjärnan. Tyvärr lever vi ju i en tid som skapat låtsasuppdelningar mellan sådant som inte går att dela upp – teori och praktik, ande och materia, kropp och själ osv, och även ”hjärta” och ”hjärna”.  I mitt idoga filmtittande har jag ofta (till skillnad från många andra) tittat för mycket med ”hjärnan”, och därmed missat många toner och klangbottnar i filmer. Mattias däremot visade att det är möjligt att förhålla sig till film på ett sätt som inte separerar hjärta och hjärna. Min ambition är att fortsätta se film åtminstone emellanåt, på att mer agnesundianskt sätt.

   2. Motarbeta homofobin. Om man som jag, Mattias och andra har sin bakgrund i en evangelisk, frikyrklig kontext, så kan man nästan utgå från att man har med sig homofobiska anlag. När vissa av oss känt ett behov av att omvärdera det vi fått lära oss om detta (och annat), så har det varit en lång resa med mycken vånda, och vi har ofta vejt undan för att stå för våra omtolkningar och tvivel. Mattias visade dock en annan väg. Efter att ha tagit sig an det hela med den nyfikenhet, öppenhet och sanningssökande som var så karakteristiskt för honom, så bestämde sig Mattias för att skriva en debattartikel till Dagen där han förespråkade homo-äktenskap. Jag fick artikeln på förhand och läste den och gladdes, även om Mattias då var något steg framför mig i sitt tänkande, men jag imponerades också av (och fruktade…) hans frimodighet. Som återkommande skribent i evangelikala Dagen, en tidning som gjort sig känd för sitt motstånd mot homo-äktenskap, fanns det enligt min bedömning en överhängande risk att dörren skulle stängas för Mattias skrivande i Dagen, och kanske också försvåra ingången i resten av den evangeliska världen. Det gjorde det inte, Dagen tog (förutsägbart nog) inte in artikeln.

   Rasism och homofobi är ju väldigt utbrett (finns det inte även inom oss själva?), och att säga ifrån i vardagen kräver mod. Min ambition är att hedra Mattias exempel på detta område.

   3. Fortsätta kampen mot tvångsavvisningarna. När vi för ett drygt år sedan bestämde oss i kommuniteten för att göra vår första (av tre, so far) civil-olydnads-aktion mot deportationerna, så hjälpte Mattias oss att översätta vårt manifest till engelska. Han promotade också  manifestationen på sin blogg. Så i höstas när han var och besökte oss några timmar på Björkrisvägen i Örebro, kom vi in på ämnet, och Mattias berättade att han var sugen på att själv aktivt delta. Vi diskuterade en del praktiskt kring detta (vem har erfarenhet av att hantera permobiler fastkedjade i en aktion, och hur ska assistenterna agera osv?), men vår känsla var ändå att det hela skulle vara genomförbart och ett viktigt bidrag till kampen. Vi var mycket uppmuntrade av detta, och Mattias stöd ger råg i ryggen inför fortsättningen.

   4. Se ÖSK – IFK Göteborg under 2011. Fotbollsintresset var däremot något som Mattias och jag inte delade. Ändå skrev och pratade han om fotbollen på ett sätt som var så smittsamt att det var svårt att upprätthålla immuniteten inför. Därför kom det sig också att jag och barnen under Mattias Örebrobesök i höstas var först på plats i NA-korts-kön i höstrusket, och dessutom råkade hamna bara fem meter bakom Mattias på stadion. Att ÖSK vann gjorde inte saken sämre. För vår del… 2011 ska det hela upprepas.

   5. Fortsätta reflektera kring anarki och funktionshinder. Det sista mejl jag fick från Mattias mottog jag den 21:a december. Jag hade då just läst en av få artiklar på Anarchist News om anarki och funktionshinder och mailat artikeln till Mattias. Mattias gav som vanligt en gedigen, genomtänkt och uppriktig respons på det han läst. Dom sista åren handlade en hel del av våra samtal om anarkism och civilisations-kritik. För mig har det känts nödvändigt att brottas med dessa frågor också med Mattias, och våra samtal har känts väldigt viktiga för mig. Som jag uppfattade Mattias så stod han allt närmare anarkismen, samtidigt som han tog avstånd från civilisations-kritiken. Min ambition är att fortsätta reflektionen kring funktionshinder och anarkism/civilisationskritik i framtiden.

   6. Bli en ärligare och mer orädd människa. Kanske mer än något annat tog jag intryck av Mattias ärlighet och uppriktighet. Få människor jag känner kan verbalisera sina upplevelser (och brist på upplevelser) som Mattias, något som också uttrycktes i förhållande till kyrkan och gudsrelationen. Jag fick sällan intrycket att Mattias var rädd för vad människor skulle tycka och tänka, samtidigt som det inte kändes som att han sökte provokationen i sig. Detta gjorde också att jag flera gånger vände mig till Mattias och bad honom agera bollplank när jag brottades med bland annat djupa tvivel på/i min kristna tro. För djupet och uppriktigheten i våra samtal är jag oerhört tacksam, och jag hoppas att själv kunna föra denna oräddhet och ärlighet vidare till andra.

I december fick vi förmånen att njuta av Mattias adventskalender. Agnesundianska texter varje dag! Den 23:e december skrev Mattias om ”Paraden i köket”. En bild på en plåt med pepparkakor och texten ”Inte illa bakat av en gammal man och hans assistenter”. I Lucka 24, dagen efteråt, skrev Mattias om några än så länge ”hemliga projekt” på gång.

Att du var en gammal man visade sig stämma bättre än någon av oss ville tro. Blott en afton bor vi här. Hur det blir med dom hemliga projekten vet jag inte. Men under tårar av undertecknade annars mycket trög-gråtna man, så hoppas jag du har rätt i ditt hopp om kroppens uppståndelse och skapelsens förvandling. I så fall, på återseende. Och hur som helst, tack för allt. Jag kommer aldrig glömma dig. Vila i fred.

(Andra texter om Mattias: Dagen (och här), Sofia Lilly Jönsson, Kolportören, Barnabasbloggen. Mattias hemsida ligger än så länge kvar här.)

8 reaktion på “Till Mattias Agnesunds minne

  1. Han gjorde tydligen intryck på människor, den mannen. Det är fint att åse hur hans namn stått sig som det mest sökta till min blogg under hela veckan. Även om min text mest handlade om mig själv. Men det kanske är det som är att göra intryck. När människor börjar fundera över sig själva. Jag förstår av din minnestext till Mattias att du gjort samma erfarenhet. Jag beklagar sorgen, Jonas.

  2. Hej!
    Vilken fantastiskt fin och intressant text om Mattias. Jag hade honom som student på ett par kurser vid Göteborgs universitet och förundrades över och imponerades av hans otroliga tankeskärpa. Jag lärde inte känna honom mer än som student och därför var det så värdefullt att i din text få reda mer om honom och allt han brann för. Den kunskapen ger inspiration själv anstränga sig mera – och faktiskt göra något.

    Många vänliga hälsningar Barbro

  3. Pingback: Minns Markus Lindsmyr « Stigen

  4. Pingback: Blott en afton « Stigen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>