Tobakskommunism

Att dela med sig av tobak för husbehov är påbjudet. Det är så det fungerar. ”Har du en cigg/snus?”. På den frågan går det inte att svara ”Jo, men jag vill ha dom för mig själv.” Antingen bjuder en, eller också ljuger en och säger att en inte röker eller att det är slut. Här finns alltså en liten aspekt av samhället där kommunism praktiseras, en spricka i den kapitalistiska fasaden. Och det fungerar.

Colin Ward skrev 1973 boken Anarchy in Action, där han försöker visa på hur anarki inte är en utopi, utan något som redan praktiseras här och där och nu och då för den som har ögon att se. Minns jag rätt så tror inte ens Ward att anarki är något som till sist kommer att uppnås överallt, att vara anarkist handlar istället om att bejaka, skapa och försöka vidga anarkins områden i nuet. Många anarkister har nog svårt för en sådan anarkism utan ”eskatologi”, men finns det inte något viktigt och livsbejakande här som vi bör ta vara på?

Vilka är dina favorit-exempel på anarki och/eller kommunism i praktiken?

————

Fotnot: En bok i samma linje som Wards, men ännu bättre, är Peter Gelderloos Anarchy Works.

5 reaktion på “Tobakskommunism

  1. Jag tycker den formen av vardags-anarkism är väldigt sympatisk som ett sätt att praktisera anarki. Jag håller nog rätt mycket med Tolstoys eskatologiska beskrivning av hur avlösande paradigm förbereder oss på Gudsriket (även om det finns stora teoretiska problem med detta. Samtidigt känns framtiden mindre relevant än vad som går att påverka här och nu.

    Är inte alla exempel på frivillig ordning lite i riktningen vardags-anarki. Utöver de lagar och regler som samhället sätter upp finns det en pletora av samförstånd utan vilka ett samhällsliv skulle vara omöjligt. Köer, att lämna plats åt den som behöver, respekt för gemensam sfär med mera. Sen kan vissa inofficiella överrenskommelser (normer) vara destruktiva, men överlag upplever jag att de hjälper oss att orientera oss och koordinera ett gemensamt liv.

  2. Jag gillar när folk ställer ut en låda med grejer på trottoaren och en liten skylt där det står: ”Varsågod och ta”. Vanligt förekommande med frukt och växter här i Vimmerby.

  3. Mattias, jag har en sann bild ur verkligheten. Den är garanterat sann. För ca 30 år sedan ställde en person ut en korg med äpplen och en lapp om gratis äpplen. När hon gick till korgen på kvällen upptäckte hon, att någon hällt ut alla äpplen och snott korgen.:-)

  4. Pingback: Elin Pelin Poppelin » Kolonilotten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>