Utan el

Förra veckan hade Indien ett gigantiskt elavbrott. Värst drabbade verkar (förstås) dom stora städerna ha varit, och det är tänkbart att fattiga människor på landet som ändå levt eller lever utan el faktiskt klarade sig bättre än rika människor i städerna. Och kanske kan det i sig problematisera den ståndpunkt som menar att civilisationens kollaps givet kommer att drabba dom fattiga hårdast.

Anyway, jag tror om jag får gissa att elen, i varje fall elnätet, kommer att vara ett minne blott inom hundra år. Dagens elsystem är ohållbart och smutsigt. Därför behöver vi lära oss att leva utan el, eller åtminstone leva off-grid. Men om detta ska bli möjligt så behöver vi också få en rörelse mot skogen och landsbygden, och om detta inte ska bli en chic rörelse för dom välbeställda, så behöver det bli lättare och billigare att få tillgång till mark och hus/byggande.

Så vad göra? Tror du på en värld utan el? Tror du på en värld med el om hundra år?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>