Vad folk ska tänka

Det är lätt hänt att en ägnar mycket energi åt ”vad folk ska tänka”, och att det jag tror att de ska tänka hindrar mig från att agera och förändra. Kanske är till och med oron för ”vad folk ska tänka om jag…” en starkare konserverande kraft än maktens våld och hot.

Nu finns det ju något sunt i detta. Vi är sociala varelser, beroende av varandra för liv och överlevnad, och samhörighet och samarbete är kanske (trots allt) människans viktigaste styrka. Den som helt skiter i vad andra tänker är allvarligt skadad, och längtan efter att sticka ut och vara något förmer är grovmaterial att bygga uteslutning eller hierarkier med.

Samtidigt är vi individer, och det finns något vackert och befriande när jag gör det jag vill trots att det går emot majoritetens opinion, och i den mån vi behöver radikal förändring så kommer den aldrig någonsin att komma med mindre än att specifika personer bryter sig ut ur det som uppfattas som den rådande meningen och tar risken att ”folk” tänker dumma saker om en. Och ibland agerar utifrån sina dumma tankar.

Antagligen är det förmätet av mig att försöka rådgöra på temat ”vad folk ska tänka”. Men jag tar risken.

För det första kan det vara till hjälp att tänka på att ”folk” inte existerar som en enhetlig kategori. Människor är olika och tänker olika. Det finns alltid de som tycker du gör knäppa grejer, oavsett hur du agerar. Jag känner inte till någon enda övertygelse, praktik eller handling som det inte finns de som ifrågasätter. Därför är det bra att försöka tänka mer specifikt. Vilkas tankar är viktiga för mig? Vem är det jag tänker på när jag tänker ”folk”, och i vilken utsträckning vill jag låta mig påverkas av deras tankar? Om en är osäker på vad ”folk” ska tänka om en gör si eller så, så går det ju alltid att rådfråga på förhand. Det är inte alls tokigt att begrunda andras uppfattningar om ens agerande, men det är viktigt, tror jag, att en väljer vilkas tankar en lyssnar på.

För det andra så är det lätt att övervärdera sin egen betydelse. De flesta bryr sig väldigt lite eller inte alls om hur du agerar. ”Folk” ägnar sin mesta tid med att tänka på det som ligger väldigt nära de själva. Många gånger när jag funderat mycket på vad ”folk” ska tänka så verkar få ha brytt sig över huvud taget.

För det tredje så behöver vi inte vara överens om allt. Riktiga relationer måste tåla en del spänning, och det är vettigt att försöka bygga en karaktär som inte är alltför kritik-känslig. (Samtidigt som vissa förstås behöver lära sig att lyssna mycket mer på andra.)

För det fjärde tror jag det är bra att lära sig att lägga band på sig i vissa lägen. Om människor du har förtroende för och goda relationer till tar kraftigt avstånd från något du vill göra eller något du tycker, eller om du står ensam så kanske du har fel, eller så är det åtminstone inte läge just nu.

Ungefär så tänker jag? Vad tänker folk om detta?

2 reaktion på “Vad folk ska tänka

 1. Detta var ovanligt:) klokt skrivet….

  Om man har en rysligt udda ståndpunkt ska man nog omvärdera den. Sannolikheten att man har fel är stor och den kanske t.om ökar direkt proportionellt med befolkningsökningen? Antalet revolutionerande åsikter minskar med tiden tror jag. Inget nytt under solen så att säga.

  Allt hålla inne med sina åsikter i vissa samanhang är mycket klokt, den visheten kommer med åren är min erfarenheten. Det händer t.om att man ändrar åsikt vilket jag ser som ett friskhetstecken.

  Vill man påverka vansinnigheterna i världen finns det bara 3 sätt som jag ser det. a) hjälpa enskilda individer, b) påverka de de breda massorna, c) påverka makthavarna. Och visst kan man göra alla tre sakerna där första steget just är att mer eller mindre skita i vad folk tycker, dock med förbehållen ovan.

  Sen behöver man inte se allt så nattsvart. Livet är ju trots allt rätt kort så varför inte njuta av den lott man fått sej tilldelad så att säga:

  8 Håll falskhet och lögn fjärran ifrån mig.
  Ge mig varken fattigdom eller rikedom,
  men låt mig få den mat jag behöver.
  9 Annars kan jag bli så mätt att jag förnekar dig och säger:
  ”Vem är HERREN?” eller så fattig att jag stjäl
  och vanhelgar min Guds namn.

 2. jag begränsas mycket av osäkerheten inför vad andra människor ska tänka och tycka. mer än det mesta faktiskt.
  bra råd, dom tar jag med mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>