Vad göra åt tok-nationalismen? (läsarenkät!)

Den 22 april sände SVT en dokumentär (Dokument utifrån) om den så kallade högerextremismen i Europa. Intressant, förvirrande och obehagligt. Det är uppenbart, menar jag, att Breivik inte är en enskild galning utan agerar med dom här rörelserna som bas och med deras ideologi som vapen, och detta oavsett eventuella officiella avståndstaganden. Jag menar också att tok-nationalismen, oavsett om den lutar åt nazismen eller åt ”Israel-vänlig” och antinazistisk islamofobi, befinner sig på samma skala som andra nations-kramande partier (Breivik och Billström hör ihop, så att säga).

Nu undrar jag, när tok-nationalister intar gator och torg och andra offentliga arenor, vad bör göras? (Frågan just nu är alltså inte hur vardagsrasism ska bemötas.) Olika strategier diskuteras och praktiseras. Var lägger du din röst? Skriv nedan, med eller utan kommentarer. Det går bra att kombinera alternativ också.

1. ”Tiga ihjäl”

2. ”Det goda samtalet”

3. ”Använd din rösträtt”

4. ”Blockera deras manifestationer”

5. ”Spöa dom”

6. Annat alternativ/det är fel på frågan.

9 reaktion på “Vad göra åt tok-nationalismen? (läsarenkät!)

 1. Jag har själv satsat på strategi 2, jag träffar då och då en av talarna vid 1 maj demonstrationen i Eskilstuna för samtal. Kan inte säga att det har lett till så mycket mer än en ömsesidig respekt för varandra som personer. Vi tycker nog båda att varandras åsikter är knas, men det finns också en del som förenar, värnande av miljö, kritik mot kapitalismen, tex.

  Sen tror jag också på en icke ickevåldslig konfrontation där det absurda avslöjas, att ”spöa dom” tror jag bara är kontraproduktivt då det ger dem martyrskap och motståndet får stämpel ”våldsvänster”.

  Tänker på den växande Attacrörelsen som dog helt efter AFAs galenskaper i Göteborg 2001, media fick dem att framstå som samma sak.

  När det gäller Brevik och andra våldsmän utvecklade jag mina tankar kring det här: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=271320

 2. 4, tror jag, men då följer också lite 5 ofta med på köpet.

  Kan inte se att 1 skulle funka i det här fallet.

 3. Kom även att tänka på det viktigaste som är att visa på ett alternativ, dvs nr 6. Att göra något för att motverka integrationsproblem, bli God man för ensamkommande flyktingar, hjälp till med läxhjälp, bli flyktingvärd, engagera sig i Röda Korset eller någon annan organisation eller grupp som hjälper flyktingar på olika sätt.

 4. Såhär tänker jag(inte så utvecklat dock..)

  2. ”Det goda samtalet”
  Man kan åtminstone försöka, och kanske kan det hjälpa till att bromsa en spridningen, lite förebyggande, och istället sprida solidaritet och medmänsklighet

  3. ”Använd din rösträtt”
  Bör man ju göra fast än det känns som om att det kanske inte alltid hjälper

  4. ”Blockera deras manifestationer”
  Visa att man inte accepterar helt enkelt, att det aldrig ska få normaliseras, och därigenom också uppmärksamma att det finns/pågår, (tänker som motsats till att tiga ihjäl det då tystnad för mig mer känns som ett slags medgivande) så det syns och hörs att detta inte är okej.

 5. 2, 4 och 6 (varav den senaste i princip alltid måste vara en del av svaret när det finns färdiga alternativ. vi måste alltid vara beredda att vara kreativa och tänka vidare själva. för egen del tror jag 6 går in mycket på mattias svar här ovan, dvs det goda motexemplet.)

 6. Jag föreslår att alla goda krafter koncentrear sig på alternativ 6. Givetvis är det goda samtalet också mycket viktigt. Använder metoden ofta i mina kontakter med människor, som undrar, vacklar och tvekar. Det goda samtalet kan bidra till att rekryteringsbasen för ”tok-nationalister.” Jag är ytterst tveksam till att försöka blockera demonstrationer. Det leder ju för det mesta enbart till en konfrontation med polisen. Ska jag bli slagen av batonger, då vill få dem när jag försöker stoppa avvisningar flyktingar för att ta ett exempel. Eller när vi räddade almarna i Kungsträdgården på sin tid. För att ta ett historiskt exempel från min ungdom.

 7. Hej!

  En allmän fråga? Är dennas blogg avsedd endanst för dom närmast sörjand e eller är det en blogg från någon som gömmckaer sig bakom sin ideologiska förträfflighet?

  i vilket fall, lycka till Jonas :)

  / Johan

 8. det är svårt. men här är min lista från minst dåligt till sämst:

  tiga ihjäl,
  prata,
  blockera,
  rösta,
  slåss.

  några alternativ har jag inte

 9. Johan. Bloggen är till för alla som vill läsa den, den är absolut inte avsedd för dom närmast sörjande. Om jag ville gömma mig så finns det bättre sätt än att blogga på det här sättet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>