Volontär; 4 plus och 3 minus.

Med volontär menar jag här att göra frivilligt, obetalt arbete i en existerande organisation som jobbar med välgörenhet eller liknande.

+ Volontärandet ger en möjligheter att träffa och lära känna marginaliserade personer, vilket i sin tur ger oersättliga erfarenheter, utmaningar, lärdomar och perspektiv på världen.

+Volontärandet ger en möjligheter att lära känna äldre personer med ett stort hjärta och lång erfarenhet av att möta utsatta människor, vilket även detta ger oersättliga erfarenheter, lärdomar och perspektiv på världen.

+Volontärandet kombinerar strukturerat och oglamoröst vardagsarbete med ett större mått av frihet än i ett vanligt lönearbete.

+Volontärandet skapar åtminstone en möjlighet att ibland något underlätta vardagen för utsatta personer.

-Volontären ger sitt stöd till en hierarkiskt uppbyggd organisation med ekonomiska resurser som är allierad med staten.

-Volontären blir lätt (alltid?) självgod, tror att hen är med och ”gör en insats” och ”hjälper” människor och framstår lätt som lite förmer än dom som är organisationens målgrupp.

-Volontärens ställning blir lätt oklar. Varken anställd eller klient/gäst/målgrupp.

För mig, just nu, väger plusen över, och därför tillbringar jag en hel del tid med volontärarbete.

Vad tänker du? Håller du med? Vill du komplettera eller korrigera listan? Jobbar du själv volontärt?

2 reaktion på “Volontär; 4 plus och 3 minus.

  1. Två kommentarer. Som ett ytterligare + skulle jag vilja tillägga: volontärandet är ett bra sätt att fylla ”fritid” som annars så lätt fylls med destruktiva njutningar som internet, TV med mera. Vad gäller minuset med oklar ställning så kan jag tycka att oklar ställning också kan vara ett plus. Volontären utmanar våra vanliga sätt att tänka, passar inte riktigt in i något fack – det är en frihet i det också. Oklarheten leder till att vi själva kan vara med och fylla på vad det innebär att vara volontär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>